вівторок, 12 лютого 2013 18:32

Казахський академік заявив, що папір винайшли в Казахстані

Автор: Фото: ivanov-v.ru
 

Віце-президент Казахстанської національної академії природничих наук ректор університету "Кайнар" Еренгаіп Омаров заявив, що перший папір з'явився зовсім не в Китаї, а в казахських степах. За словами вченого, предки казахів у Шуській долині навчилися робити папір ще у 2 столітті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марко Поло ніколи не був у Китаї, обдуривши західний світ

"Папір буває різним, - розповів Омаров в інтерв'ю виданню "Експрес-К". Є папірусний, є пергаментний. Папірус придумали в Єгипті, пергамент - в стародавньому місті Пергам (територія сучасної Туреччини). А вже паперовий варіант був винайдений в Шуській долині. Самі знаєте, там коноплі ростуть. Про це пише Мурад Аджі. Наведу вам уривок з його статті "До витоків ісламу": "Нині вважається, що папір винайшли китайці. Але середньовічні автори говорять інше. Виробництво паперу почалося в 2 столітті не в Китаї, а на схід від Ірану - біля річки Талас. Вихідним матеріалом служила конопля, про що написав у науковому трактаті ібн Бадіс. Спочатку отримували кашку, в неї додавали крохмаль, потім кашку мазали на рамки і сушили. Словом, використовуючи ці дані, можна навіть зараз робити папір. Щоправда, в середньовіччя погано знали, де протікає річка Талас. На сучасній географічній карті знайти її неважко - вона протікає в Киргизстані і Казахстані, тобто на території стародавнього Алтаю, близько Шуськоъ долини. Китайці, як відомо, жили за Великою стіною - на тисячі кілометрів південніше. І ніякого відношення до паперу не мали". Також відомий історичний факт, коли якийсь виробник паперу з Бухари ще в 3 столітті писав: "Я так втомився робити папір на протязі 50 років. Цим займалися і мій батько, і мій дід". Крім того, в стародавніх китайських джерелах збереглися відомості про сакську царицю Аккагаз, яка правила в 6 столітті на півночі Аральського моря "Ак кагаз"в перекладі з казахської мови означає "білий папір". Якщо царицю назвали таким ім'ям, значить, папір був у пошані - мабуть, нарівні із золотом. Відомо, що у всіх народів ім'я дитині давав батько чи дід. Значить, казахи знали папір ще в 3-5 століттях".

Автор: Фото: koshkindom.com.ua
  Середньовічна Європа. Виробництво паперу
Середньовічна Європа. Виробництво паперу

При цьому вчений спростував популярну думку про те, що папір у 2 столітті винайшов китаєць Цай Лунь. За його словами, китайці навіть сміялися над тими, хто використовував папір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшився найбільший у світі підземний мавзолей

"Ви знаєте, буквально сьогодні я розмовляв з істориком з Китаю. Його звати Ясин Кумар. Так от, він розповів, що китайці познайомилися з папером приблизно в 7 столітті, а використовувати почали тільки в 10-11 століттях. Доти вони писали на дощечках і кістках. Китайцям багато паперу і не потрібно, адже ієрогліфи - дуже економна писемність. Одним ієрогліфом ціле речення можна було написати. В давнину Китай дуже часто воював з нами. Вони відправляли сюди війська, які доходили аж до Тараза. Наша земля китайцям особливо не потрібна була, основна мета нападів - грабунок. Китайським воїнам давали завдання привести коней, собак, привезти карти, книги. І коли воїни привозили книги, в Китаї сміялися: "Дивіться, вони на папері пишуть". Це теж доказ того, що папір спочатку винайшли у нас. Потім китайці зрозуміли, що папір і легше, і дешевше. Більш того, її гризуни не їдять на відміну від шкіри. І ще: в Ермітажі я бачив сорочку, яку носили гуни. Ви знаєте, на вигляд вона майже як папір. Тобто, мабуть, спочатку в нас робили не папір, а щось на кшталтодягу. А вже потім звернули увагу, що якщо добре вичинити, виходить папір", - доповнив Омаров.

Автор: Фото: compuart.ru
  Виготовлення паперу. Гравюра з видання "Видовище природи і витівок" (СПб., 1784)
Виготовлення паперу. Гравюра з видання "Видовище природи і витівок" (СПб., 1784)

Також дослідник вказав шлях, яким папір міг потрапити з Казахстану до Китаю. Ланкою між ними він назвав Великий шовковий шлях:

"Раніше Великий шовковий шлях був чимось на зразок Інтернету. Караванники шпигували і працювали на дві держави. Приїжджають в Китай - розповідають, що тут діється, сюди приїжджають - розповідають, що в Китаї відбувається. Деякі стародавні вчені, особливо Геродот, писали свої нариси саме з розповідей караванників. Сам Геродот нікуди не виїжджав. Загалом, Шовковий шлях був промисловим шпигунством давнини. Природно, дізнавшись секрет виготовлення паперу, китайцям вже було не до Шуської долини. Вони використовували свій матеріал - відходи шовкового виробництва, тобто там вже свій варіант паперу виготовлявся".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії

Цікаво, що це не перше сміливе припущення професора Омарова, пише inform.kz. Він також стверджує, що казахи є істинними арійцями. Більш того, прабатьківщина арійської раси знаходитьяс в степах Казахстану. Цей факт, за словами вченого, був відомий ще за часів СРСР, але не афішувався, щоб не проводити паралель між миролюбними радянськими казахами і німецькими націоналістами-завойовниками.

Зараз ви читаєте новину «Казахський академік заявив, що папір винайшли в Казахстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути