понеділок, 10 грудня 2012 10:57

Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії

Автор: Фото: ria.ru
 

Новосібірскіе археологи спільно з монгольськими колегами ведуть розкопки могильників імперії Хунну (її розквіт припав на 3-2 століття до нашої ери) в місцевості Ноін-Улла (Північна Монголія). У той час китайські імператори вважали войовничу імперію Хунну своєю головною загрозою. Однак історики донині практично нічого не знають про те, звідки прийшли хунну, як вони виглядали, на якому діалекті говорили. Точно невідомі і причини занепаду імперії.

"Наші дослідження зараз спрямовані на те, щоб визначити, хто ж представляв еліту хуннского суспільства, хто був похований в цих курганах, яких ми розкопали вже чотири на території Ноін-Улла, а загалом - 16. Даних для генетичного аналізу досить. Тож в найближчому майбутньому ми дізнаємося, хто конкретно похований в цих курганах, хто були ці люди, які були володарями степів Центральної Азії ", - сказала Полосьмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальна археологічна пам'ятка вразила луганських археологів

Генетичні дослідження проводить інститут цитології і генетики СВ РАН. Очікується, що підсумки досліджень будуть підведені в наступному році.

"Зараз (генетики) працюють з кістковими залишками. Результати будуть надзвичайно цікавими, тому що це суспільство настільки різнопланове, що коли ми визначимо, з кого воно складалося, ми дуже багато чого зрозуміємо в культурі, звідки в неї такий еклектизм, і що взагалі визначало свідомість цих людей, їх релігійні уявлення, тому що поки цей народ - загадка", - зазначила Полосьмак.

Пыд час розкопок, які під її керівництвом ведуться на території Монголії, археологам, зокрема, вдалося простежити всі подробиці унікальних багатоступеневих похоронних конструкцій. Їх глибина сягає 18 метрів - це приблизно висота сучасного шестиповерхового будинку.

Багато знахідок експедиції особливо цінні, оскільки зроблені з органічних матеріалів.

Раніше керівник експедиції розповіла, що були виявлені фрагменти повстяного килима з аплікаціями, шовкові китайські та вовняні, ймовірно, сирійські, вишиті тканини, вироби з лаку - чашки, посуд, а також насіння рослин. За її словами, це матеріали недовговічні за своєю природою, тому те, що вони збереглися до наших днів, - велика рідкість.

За словами Полосьмак, знайдено також багато виробів з металу, зокрема, прикраси зі срібла із зображеннями тварин для кінської упряжі.

Серед несподіваних знахідок - срібна пластина із зображенням Геракла. Знаходження в похованні хунну зображення на античний сюжет, ймовірно, пояснюється тим, що цей кочовий народ контролював частину Шовкового шляху.

Також цікаво, що поховання знатних хунну, за висловом Полосьмак, "заповнені китайським імпортом" - посудом, тканинами, одягом, прикрасами. Але в цьому ніякої загадки для істориків немає - у імперії хунну були тісні зв'язки з Китаєм. Кочівники часто нападали на сусідні, набагато більш цивілізовані регіони, отримували від них данину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи виявили найдавніші записи людини

"Це були воїни, для яких було важливо воювати, захоплювати здобич", - пояснила Полосьмак.

Хоча народ хунну зник, він зіграв чималу роль в історії.

"Передбачається, що частина цього народу потім під ім'ям гунну пішла в Європу і під проводом Атілли дійшла до території сучасного Парижа й визначала багато в чому історію Західної Європи. Але ми досі не знаємо, хто були ці люди, тому що їх антропологічний і генетичний склад ще тільки на стадії вивчення", - сказала Полосьмак.

Зараз ви читаєте новину «Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути