Ексклюзиви
четвер, 15 листопада 2012 11:09

В останках кочівника з Монголії виявили незрозумілі мутації хромосом

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
  Пошуки відповідей на всі загадки історії ще попереду - співпраця між китайською і монгольською сторонами у сфері археології в найближчі п'ять-десять років продовжиться. Цей проект, на думку фахівців, зіграє важливу роль у пізнанні культури стародавніх кочівників Центральної Азії
Пошуки відповідей на всі загадки історії ще попереду - співпраця між китайською і монгольською сторонами у сфері археології в найближчі п'ять-десять років продовжиться. Цей проект, на думку фахівців, зіграє важливу роль у пізнанні культури стародавніх кочівників Центральної Азії

Розкопки, проведені на території Монголії, подарували археологам і генетикам дуже цінні знахідки. Виявлені вченими людські останки, можливо, допоможуть пролити світло на походження стародавнього кочового народу хунну. Китайськими і монгольськими археологами, які протягом останніх п'яти років проводять розкопки на території Монголії, виявлено велику кількість поховань, датованих більше тисячею років - періодом правління Уйгурського каганату.

Він був заснований в 745 році в степу і прийшов на зміну Тюркського каганату - племінного союзу тюрків, який проіснував близько 200 років і розпався в 840 році. Згідно з історичними джерелами, це стародавня держава розташовувалося на всій території сьогоднішньої Монголії і північно-східних районів Китаю. Знайдені давні поховання, різні за формою і конструкцією, можливо, видалять ще кілька білих плям в історії країни. Так, нещодавно директор Інституту археології Внутрішньої Монголії Чень Юнчжі повідомив, що спільна археологічна група зробила дуже цікаву знахідку - скелет літнього чоловіка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Монголії археологи вперше знайшли гробницю кочівників

Останки старого були виявлені недалеко від склепу Дуурлінг НАРЗ (Duurlig Nars), де зазвичай проводилися поховання представників високих чинів, одним з яких він можливо і був.
У його скелеті були помічені  незрозумілі мутації Y-хромосом (чоловічих статевих хромосом). А дослідження структури ДНК показало, що чоловік, судячи з усього, "іноземець" - він, швидше за все, належав до іншої етнічної групи. Це, можливо, вказує на його приналежність до Хуннської Імперії, яка панувала на цій території приблизно в 200-100-і роки до нашої ери.

Народ хунну був конфедерацією кочових племен із Центральної Азії з правлячим класом іноземного походження. Велика частина інформації про хунну (або сюнну) виходить з китайських джерел. Незначні відомості про їх назви та імена перекладені з давньокитайських рукописів.

Останкам, виявленим на сході Монголії неподалік від північного кордону Китаю, імовірно дві тисячі років. Судячи з аналізу ДНК, вчені вважають, що це або нащадок європейської крові, або виходець із західної Азії. Однак він займав важливе становище в Хуннській Імперії. Так вважає генетик Кіунг-Йонг Кім і його колеги з Сеульського національного університету (Південна Корея), які приєдналися до досліджень.

Пошуки відповідей на всі загадки історії ще попереду - співпраця між китайською і монгольською сторонами у сфері археології в найближчі п'ять-десять років продовжиться. Цей проект, на думку фахівців, зіграє важливу роль у пізнанні культури древніх кочівників Центральної Азії.

Зараз ви читаєте новину «В останках кочівника з Монголії виявили незрозумілі мутації хромосом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути