понеділок, 28 жовтня 2013 12:13

Скарб елітного античного посуду виявили на Миколаївщині

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
 

У 6 столітті до нашої ери на острові Березань робили елітний посуд для греків і скіфів. Це довели нові знахідки миколаївських археологів.

Днями Березанська археологічна експедиція передала до фондів обласного краєзнавчого музею більше 800 найменувань античної кераміки, знайденої при розкопках на цьому знаменитому острові навпроти Очакова.

Науковці з'ясували, що в 6 столітті до н.е. там випадково обвалилося склепіння величезної гончарної печі, під ним і була похована велика партія посуду. Нині це найбільш рання колекція античної кераміки з виявлених в Північному Причорномор'ї за всі роки досліджен. Серед відновленого з уламків посуду - стародавні амфори, кілики, ойнохої, фруктовниці та інше.

Досі в науковому світі одноголосно вважалося, що весь посуд з розкопок був "імпортним" - завезеним з Греції та Малої Азії. Зараз можна сказати точно: гончарі з острова Березань виготовляли високоякісний елітний посуд "на експорт" до міст-полісів та скіфських поселень на всьому узбережжі Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Скарб елітного античного посуду виявили на Миколаївщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути