Ексклюзиви
четвер, 14 червня 2018 18:46

Революціонера зробили місцевим святим

Революціонера зробили місцевим святим
Че Гевара залишив роботу в уряді Куби і виїхаву у Африку Фото: elmismopais.com

Революціонер Ернесто Че Гевара народився в аргентинському місті Росаріо 14 червня 1928 року. Він став один з батьків Кубинської революції, кумиром радикальної молоді та святим у Болівії.

Після трьох років боротьби та перебування на урядових посадах Че Гевара 1965-го покидає Кубу. Спочатку він з'являється в Конго. 1966 року - в Болівії, де починає партизанську боротьбу з місцевим проамериканським режимом. Проте революціонер не врахував, що його бійці не мали всенародної підтримки. Болівія виявилася далеко не Кубою, місцеве населення допомагало заганяти його Революційну армію у джунглі.

Художник Сіро Бустоса видав урядовим військам місце перебування Че Гевари. 8 жовтня 1967 року спецназ атакував табір в ущелині Юро. Ернесто був поранений, його гвинтівку розбило кулею. Але захопити команданта вдалося, лише коли у пістолеті Че закінчилися набої.

Пораненого Че Гевару доставили в будівлю сільської школи в містечку Ла-Ігуера. Там революціонер звернувся до поранених солдатів болівійської армії, запропонувавши їм свою лікарську допомогу. Йому відмовили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Че Гевара на найвідомішому фото стоїть під пальмою

Досі не відомо, хто дав наказ розстріляти пораненого бранця, адже президент Болівії Рене Баррентос Ортонью заперечував свій дозвіл. Вирок виконав сержант Маріо Теран. Побачивши, як труситься зброя в руках військового, Че сказав: "Стріляй! Ти просто вб'єш людину!"

Тіло Че Гевари із ампутованим кистями рук виставили на загальний огляд. І тоді сталося несподіване. Жителі містечок Ла Ігуера та Вальгранде, вражені розправою, стали вважати Гевару аналогом святого. У молитвах до нього досі звертаються San Ernesto de La Higuera - "Святий Ернесто з Ла-Ігуери".

Втручання США у внутрішнє життя країн Латинської Америки ще з ХІХ ст. відоме як політика Великого Кийка. Американські банки фактично володіли землею, залізницями та фінансами цих країн.

Безземелля, випадки голоду та репресивні заходи проамериканських політиків спричинять масові партизанські рухи. Основною метою захоплених марксизмом повстанців стане усунення американського впливу та військової присутності. У 1960-х Болівія вважалася "заднім двором" США. Боротьбу проти режиму американського ставленика Рене Баррентоса Ортонью очолить вже відомий на той час революціонер – Ернесто Че Гевара.

Зараз ви читаєте новину «Революціонера зробили місцевим святим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути