Ексклюзиви
неділя, 05 березня 2017 09:00

Че Гевара на найвідомішому фото стоїть під пальмою

  Найвідоміший знімок революціонера Че Гевари на мітингу. Автор фото - Альберто Корда
Найвідоміший знімок революціонера Че Гевари на мітингу. Автор фото - Альберто Корда

5 березня 1960 року репортер щоденної кубинської газети Revolución Альберто Корда зробив найвідоміший знімок революціонера Че Гевари. Журналіст приїхав за завданням редакції на траурний мітинг пам'яті жертв теракту (напередодні в порту Гавани вибухнуло вантажне судно La Coubre і загинуло більше 100 людей - Gazeta.ua).

Серед присутніх Корда побачив команданте Ернесто Че Гевару. Він стояв на сцені мовчки, в задньому ряду. Виступав Фідель Кастро, неподалік від нього розташувалися відомі політики і громадські діячі. Че Гевару глядачам було практично не видно, та в якийсь момент революціонер зробив крок вперед. Корда встиг тричі клацнути затвором – в ті кадри, окрім відомого діяча, потрапили інші люди і пальма. Пізніше фотограф назвав цю серію знімків Guerrillero Heroico ("Героїчний партизан"). Все "непотрібне" обрізав, залишивши на фото лише портрет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінку вразила сцена розп'яття – померла на прем'єрі фільму

Наступного дня вийшов черговий номер Revolución з заміткою про траурний мітинг. Фото Че Гевари там не було, бо редактор відкинув ці знімки і використав інші.

Сам Альберто Корда вважав кадри вдалими і роздрукував їх. "Героїчного партизана" повісив у себе вдома на стіні. Там зображення провесіло 7 років.

Восени 1967-го в гості до Корді приїхав Джанджакомо Фельтрінеллі – італійський видавець, який перше опублікував "Доктора Живаго" Бориса Пастернака. Фельтрінеллі дуже сподобався цей портрет. Автор надрукував йому кілька копій на пам'ять – за фото не взяв ні песо.

Цієї ж осені Че Гевару вбили. Фельтрінеллі почав випускати постери, використавши подарований йому знімок. Для італійських студентів плакати з "Героїчним партизаном" стали символом боротьби за свободу. Молодь ходила вулицями Мілана із зображенням кубинського революціонера і скандувала "Че – живий!". Пізніше цю ідею перейняли в багатьох країнах – хіпі досі носять речі з символічним портретом Че Гевари.

Ернесто Че Гевара (1928-1967) – латиноамериканський революціонер та партизан-підпільник. Один з головних лідерів Кубинської революції 1959 року

Зараз ви читаєте новину «Че Гевара на найвідомішому фото стоїть під пальмою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі