пʼятниця, 09 квітня 2021 11:30

Прийняли закон щодо борців за незалежність

Прийняли закон щодо борців за незалежність
Діячів та вояків СВУ, УСС, УНР, Гетьманату, ЗУНР, повстанців Холодного Яру, Карпатської січі, ОУН, УПА, УГС УГГ та інших організацій визнали борцями за незалежність України Фото: Portal.lviv.ua

9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла закон про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX ст.

Борцями за незалежність визнали тих, хто брав участь в усіх формах політичної, збройної та іншої колективної чи індивідуальної боротьби у складі органів влади, військових, воєнізованих і повстанських формувань Української Народної Республіки, Української Держави, Західноукраїнської Народної Республіки, Східно-Лемківської та Гуцульської республік, а також Карпатської України.

Законом борцями за незалежність визнали також членів Української військової організації (УВО), Організації українських націоналістів (ОУН), Народно-визвольної революційної організації (НВРО), Української повстанської армії (УПА), Української повстанчої армії отамана Тараса Бульби-Боровця "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА), Української Головної Визвольної Ради (УГВР), Антибільшовицького блоку народів (АБН).

Також членів Української Гельсінської спілки (групи) (УГС, УГГ), організацій українського визвольного руху другої половини XX ст., організацій, створених особами, які зазнали політичних репресій за участь у боротьбі за незалежність України, перебували за це в радянських тюрмах й таборах, членів Народного Руху України за перебудову до 24 серпня 1991 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко підписав закон про визнання ветеранів ОУН та УПА учасниками бойових дій

Підкреслювалося, що всі вони відіграли головну роль у відновленні української державності, не створеної, а закріпленої Актом проголошення незалежності України 1991 року.

Держава визнала всі державні та військові нагороди й відзнаки та військові ступені борців за незалежність.

"Віддаємо шану борцям за свободу України, повертаємо моральний борг", - зазначав напередодні прийняття закону голова УІНП Володимир Вятрович.

Попри важливість прийняття закону, він зазнав деякої критики правників. Вони підкреслювали, що механізм визнання учасниками бойових дій, а отже – ветеранами, вояків формувань, самим Законом не передбачений. Тому ставлення держави до тих, кого законом вона визнала такими, що боролися за її незалежність, радше символічне.

Лише в грудні 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту". До переліку учасників бойових дій додалися особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX ст.

2020 року в Києві представили пам'ятну медаль "За бойові заслуги. 75 років перемоги над нацизмом". Нею нагородили учасників Другої світової війни 1939-1945-х. Нагороду розробив директор виробничо-творчого об'єднання "Орден" Олександр Сопов.

"Вона входить у відкриту нагородну систему. Відповідальність за те, що людина зараз жива і живе саме там, де їй вручать цю медаль, і що вона насправді воювала – на тому, хто представив до нагородження і заповнив нагородний лист", - розповів Сопов.

Це була перша в Україні номерна або персоніфікована медаль.

Зараз ви читаєте новину «Прийняли закон щодо борців за незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути