Ексклюзиви
вівторок, 02 липня 2019 09:36

Поета засудили за вірш про Україну

Поета засудили за вірш про Україну
Вірш "Любіть Україну" Володимира Сосюри заборонили до публікацій Фото: Pinterest

Радянська газета "Правда" 2 липня 1951-го засудила вірш Володимира Сосюри "Любіть Україну!". Вірш вперше з'явився у журналі "Звезда". Переклав його російський поет Олександр Прокоф'єв. Його звинуватили в самовільному виборі вірша Сосюри. Не обговорив з редколегією. Проте найбільше постраждав сам письменник - звинуватили у "буржуазному націоналізмі".

Стаття "Правди" мала назву: "Проти ідеологічних перекручень у літературі".

"Оспівує якусь одвічну Україну. Поза часом, поза епохою, без сталінських п'ятирічок, без колгоспного ладу. В основі своїй є ідейно порочним твором, під яким могли підписатися Петлюра, Бандера", - йдеться в публікації. Стаття зачепила й поета Максима Рильського, якому нагадали про "серйозні ідеологічні помилки", і Костянтина Данькевича за його оперу "Богдан Хмельницький".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Від Франка до Андруховича" - Володимир Панченко видав книжку про класиків

Відтоді в редакційних та авторських статтях у пресі, на численних зборах та активах літераторів і митців гнівно таврувалися саме ці "вади" твору Сосюри. Їх більше не друкували. На поета цілеспрямовано лився шквал критики від радянських письменників.

"Стаття "Правды" змушує глибше придивитись до творчості Володимира Сосюри. Прояви націоналістичної ідеології, національної обмеженості не є випадковими і поодинокими у його творчості. Не зрозумів ролі ленінсько-сталінської дружби народів і виступав із низкою занепадницьких, безідейних віршів, а то й прямо ворожих, як вірш "Любіть Україну!" - писав український радянський поет Андрій Малишко.

Заборону на публікацію вір­ша "Любіть Україну" зняли 1958-го.

Поки письменник Володимир Сосюра присвячував вірші своїй дружині Марії, вона писала доноси на його товаришів. Працювала таємним агентом радянських спецслужб, — розповідає історик Едуард Андрющенко, 29 років. Вивчав життя подружжя в рамках проекту Центру досліджень визвольного руху "Aрхіви КДБ для медіа".

Як вони познайомилися?

— Марію Данилову поет уперше побачив 1931-го у Донецьку на концерті до дня народження Тараса Шевченка. На той час уже був розлучений із першою дружиною Вірою Берзіною. У минулому вона була комісаркою червоноармійського ескадрону. Розійшлися через антиукраїнські погляди.

Марія була молодшою за Володимира на 12 років. Вона співала. Того вечора на сцені виконала "Заповіт". Сосюра закохався з першого погляду.

Зараз ви читаєте новину «Поета засудили за вірш про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути