Ексклюзиви
четвер, 21 березня 2013 11:46

По закінченню Другої світової листи в УПА підписували псевдонімами

Автор: Фото: Оксана Товарянська
 

У Києві презентували 16 том нової серії "Літопису УПА" під назвою "Волинь і Полісся у невідомій епістолярній спадщині ОУН і УПА. 1944—1954 рр.". Упорядниками виступили кандидати історичних наук Володимир Ковальчук та Валерій Огороднік.

Сюди увійшли 281 невідомі раніше листи Романа Шухевича, Василя Кука, Петра Федуна, Дмитра Клячківського та багатьох інших ключових фігур ОУН і УПА, а також листи між представниками підпілля ОУН на Волині: Микола Козак "Смок", Василь Галаса, Анатолій Маєвський. Вони зберігаються у Галузевому державному архіві Служби безпеки України та були розсекречені в часи, коли ним керував Володимир Вятрович у 2009-2010 роках.

Володимир Ковальчук розповів, яку нову інформацію можна отримати із листування: "Там дуже багато говориться про діяльність псевдо повстанських груп, які діяли під шапкою бандерівців, а насправді це були радянські чекісти. Там багато говориться про підробку повстанської документації. Також з листів можна дізнатися про те, як відносився Роман Шухевич до Василя Кука, які були між ними точки дотику та розбіжності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парижани хотіли вчинити над вбивцею Петлюри самосуд

У процесі роботи над документами виникали і труднощі: "Коли закінчилася Друга світова війна, то у підпіллі зросли вимоги до конспірації. Якщо раніше виготовляли різні види документів: звіти, хроніки, накази, то після посилення конспіративних вимог починали писати маленькі писульки, тобто те, що раніше писалося у різних видах документів. Вони часто не містять ні прізвища адресата, ні адресанта. Вони підписані псевдонімами. З 1948 року і далі уже ідуть цифрові псевдоніми як адресата, так і адресанта. На думку деяких дослідників, не можна було довший час з'ясувати, що це за документи, саме через те, що вони були підписані цифровими псевдонімами. Але в ході нашої роботи, дуже багато таких псевдонімів підлягають дешифровці: це дозволило встановити автора" ,- ділиться Володимир Ковальчук.

Відповідаючи на "класичне запитання" про польсько-українські взаємини та зокрема Волинську трагедію 1943 року, Володимир Ковальчук зазначив, що згадки про це практично відсутні у листуванні керівництва ОУН та УПА за 1944-1954 роки, оскільки тоді у 1944 році та пізніше це питання стало менш актуальним. Більше інформації можна відшукати у колекціях документів, опублікованих раніше у 2, 8, 11, та 14 томах нової серії.

Наостанок Володимир Ковальчук зазначив, що йому як упоряднику дуже приємно що в 2009-2010 роках вдалося задумати і реалізувати цей проект за підтримки "Літопису УПА".

Зараз ви читаєте новину «По закінченню Другої світової листи в УПА підписували псевдонімами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути