вівторок, 19 березня 2013 18:08

Спецтема: Волинська трагедія - 1943

У Польщі люди у мундирах УПА проведуть "реконструкцію Волинської різанини"

У Польщі люди у мундирах УПА проведуть "реконструкцію Волинської різанини"

Товариство історичної реконструкції "X.D.O.K." Перемишля заявило про те, що має намір відтворити трагічні події на Волині 1943 року, повідомляє "Польське радіо".

У містечку Радимно поблизу українського кордону 20 липня люди, одягнені у мундири УПА, проведуть, як наголошують організатори, "реконструкцію Волинської різанини". Тоді ж, у розмові з виданням Gazeta Wyborcza польський історик, професор Анджей Пачковський наголосив: "Це має той же зміст, що й реконструкція подій війни з людьми, яких палять у крематоріях".

Проте, попри критику, організація з Перемишля не здається і, як і раніше, хоче організувати реконструкцію волинських подій. У четвер у Ряшеві відбулася прес-конференція, під час якої голова товариства історичної реконструкції "X.D.O.K." Мирослав Майковський наголошував: нічого огидного в реконструкції – не буде:

"Ми у 2010 році організували велике історичне видовище під назвою "На нелюдську землю". Це стосувалося депортації поляків на Схід, але крім погрузки в вагони для худоби нам треба було показати увесь трагізм "Голгофи Сходу". І нам це вдалося зробити. Тепер же ми не хочемо демонструвати найбільш жахливих сцен – їх просто не можна буде показати. Натомість ми маємо шляхи передачі відомостей про те, що там відбувалося. А оскільки мої слова про те, що нічого страшного в цьому не буде, не переконують людей, то я просто запрошую на реконструкцію. І запевнюю, що ті, хто нас звинувачує у кровожерності, будуть розчаровані", – каже Мірослав Майковський.

До ідеї реконструкції, що її названо "Волинь–1943: не про помсту, але про пам'ять волають жертви", приєднався Міський осередок культури Радимна. Його директорка Дорота Ґуня вважає, що в Польщі мало знають про волинські події 1943 року, а тому реконструкція виявиться, на її думку, добрим популяризатором цього.

"Ті глядачі, які спостерігатимуть за реконструкцією, я переконана, це в більшості люди, молоді люди, які не знають нічого про волинські події. Я думаю, що таку реконструкцію варто зробити, аби вшанувати пам'ять людей, що загинули тоді. 70-та річниця цих подій зобов'язує нас до цього. Питання – чому саме в Радимні? Я відповідаю: а чому б і ні? Ми вже минулого року робили таку реконструкцію в цьому місті, звісно на іншу тему, а глядачі її правильно сприйняли. Тобто бачимо, що люди чекають на це, хочуть бачити ці лекції історії, Ми маємо таку реконструкційну групу, порушили цю тему, і напевно її зробимо", – каже Дорота Ґуня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Акція "Вісла" не була помстою за злочини УПА на Волині" - історик

Голова Об'єднання українців у Польщі Петро Тима не погоджується з пані Доротою: у розмові з Української службою Польського радіо він звернув увагу, що реконструкції зазвичай проводяться в тих місцях, де події відбувалися. Натомість відтворення Волинського конфлікту у південно-східній Польщі, де, попри запевнення організаторів, пам'ять про польсько-українське протистояння є повсюдною, має зовсім інший контекст:

"Проводити реконструкцію на польсько-українському пограниччі, де конфлікт мав зовсім інший вимір і де його пам'ять не осмислена – це все одно, що створювати щось відірване від місцевого контексту, щось на зразок політичної акції або шоу. Реконструкція має свою певну драматургію, але важко уявити її в контексті волинських подій. Говориться, що будуть представлені будинки – і що? Буде текст чи буде дія? Це дуже делікатна тема, не тільки в контексті відносин народів, але і в контексті вшанування жертв трагедії", – вважає Петро Тима.

До ідеї реконструкції приєднується теж мер міста Стальова Воля в Центральній Польщі, Анджей Шлензак. Місцева влада Стальової Волі підтримала ідею реконструкції волинських подій і виділила на її проведення 5 тисяч злотих (1,5 тисячі доларів). У підготовку ініціативи фінансово втягнулися кресов'яни зі всього світу. Патроном цієї реконструкції буде Польське Радіо Ряшів.

Петро Тима зазначає: "За допомогою цієї реконструкції, мовляв, молоді люди потягнуться до книжки. Але на цій території це не буде об'єктивна книжка, приклади чого ми маємо хоча б з 90-их років, коли до шкіл Перемишля було придбано книжки, які досить однобоко висвітлюють українсько-польське минуле. Це вагома зміна в дискурсі стосовно Волинської трагедії. Мені згадується, що на Заході є т.зв. бізнес Голокосту, то в Польщі з'являється бізнес бачення подій на Волині крайніми колами. Є вже проекти, як-от фільми чи ця реконструкція, що з повагою й пошаною до жертв не мають нічого спільного".

Реконструкція Волинської трагедії в Радимні відбудеться 20 липня. Почнеться перед смерканням і буде тривати кількадесят хвилин. Буде підпалено декілька спеціально збудованих дерев'яних хат, що мають нагадувати село на Волині.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі люди у мундирах УПА проведуть "реконструкцію Волинської різанини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути