середа, 20 березня 2013 18:10

Документи без цензури – презентовано нові томи "Літопису УПА"

Автор: Фото: Оксана Товарянська
  Перший том видавництва "Літопису УПА" з'явився 40 років тому в Канаді
Перший том видавництва "Літопису УПА" з'явився 40 років тому в Канаді

19 березня у Києві відбулася презентація 16-20 томів з нової серії "Літопису УПА". Володимир Ковальчук, один із упорядників, зазначив визначальну рису, що характеризує публікацію цього масиву документів: "Видавництво "Літопису УПА" не ставило жодних цензурних вимог щодо публікації документів. Скажімо, нова книга документів, що вийшла в Білорусі "ОУН-УПА в Беларусию 1939—1953 гг.: Документы и материалы" публікується з цензурою: тут багато трьох крапок. У нас такого не має".

Микола Посівнич, президент фонду "Літопис УПА", наголосив: "Цьогоріч "Літопис УПА" святкує своє 40-річчя: його заснували в 1973 році колишні вояки УПА, які в результаті Великого рейду 1947-49 рр. опинилися в Західній Європі, а опісля - в Північній Америці. Наймолодшому з них зараз 82 роки. У 1995 році цю естафету перехопили ми, молоді науковці, заснувавши нову серію публікації документів з українських архівів. На сьогодні вийшов 21 том документів нової серії – ще 5 томів у процесі підготовки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кук сприйняв Стуса за агента КГБ

Нагадаємо, що перша серія – Основна – налічує 50 томів та базується на дoкументах, що їх рейдуючі частини і спецкур'єри переправили з України на Захід, а також на спогадах їх учасників.

Ділове листування (загалом 281 лист) Романа Шухевича, Василя Кука, Петра Федуна, Дмитра Клячківського та багатьох інших ключових фігур підпілля увійшли до 16 тому "Волинь і Полісся у невідомій епістолярній спадщині ОУН і УПА. 1944—1954 рр.". Ці матеріали було розсекречено Службою безпеки України в 2009—2011 роках та вперше введено до наукового обігу.

Автор: Фото: Оксана Товарянська
  Упорядники називають своєрідним "проривом" вихід 19 тому "Підпілля ОУН на Буковині. 1943—1951. Документи і матеріали", адже до цього моменту про діяльність націоналістичного руху на Буковині було відомо небагато
Упорядники називають своєрідним "проривом" вихід 19 тому "Підпілля ОУН на Буковині. 1943—1951. Документи і матеріали", адже до цього моменту про діяльність націоналістичного руху на Буковині було відомо небагато

"17 том присвячений Осипу Дяківу - "Горновому". Тут є його біографія майже на 100 сторінок, написана Володимиром Морозом, тут є листування та його творча спадщина" - зазначив Микола Посівнич. Осип Дяків - крайовий провідник ОУН Львівщини, а також заступник голови Генерального Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, автор багатьох публіцистичних праць. Зокрема, його перу належить відоме гасло "Свобода народам! Свобода людині!".

Робота над 18 томом "Діяльність ОУН та УПА на території Центрально-східної та Південної України" показала, що "підпільною боротьбою були охоплені усі області України" - зазначив один із упорядників Олександр Пагіря. До збірника увійшли нещодавно розсекречені Службою безпеки України документи та матеріали українського резистансу за 1942—1952 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Тернопільщині знайшли німецький бідон з українськими грошима і списками бійців УПА

Упорядники називають своєрідним "проривом" вихід 19 тому "Підпілля ОУН на Буковині. 1943—1951. Документи і матеріали", адже до цього моменту про діяльність націоналістичного руху на Буковині було відомо небагато. Сюди увійшли опубліковані невідомі раніше інструкції, звітно-інформаційні документи оунівських структур Буковини, документи Служби безпеки, а також документи радянських органів державної безпеки.

20 том присвячений діяльності Воєнної округи УПА "Лисоня" у 1943 — 1952 на теренах Тернопільської області. Видання містить документи і матеріали військового штабу та окремих підрозділів "Лисоні", а також звітно-інформаційні документи структур ОУН, що висвітлюють український визвольний рух на Тернопільщині.

Зараз ви читаєте новину «Документи без цензури – презентовано нові томи "Літопису УПА"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути