вівторок, 19 березня 2013 15:16

Електронний архів визвольного руху містить 10129 сканованих документів
6

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у науковій бібліотеці університету імені Івана Франка представили перший в Україні електронний архів сканованих оригінальних історичних документів про визвольний рух в Україні 20 століття.

Від сьогодні у інтернеті за адресою avr.org.ua можна переглянути 10129 систематизованих та описаних електронних копій документів з історії ОУН і УПА. Надалі кількість документів збільшуватиметься, поповнюватиметься іншими документальними свідченнями доби 20 століття в Україні, про структуру визвольного руху, політичні репресії та діяльність націонал-соціалістичного та комуністичного тоталітарних режимів.

"Це своєрідний збірник документів, над яким, як і над паперовим, працює ціла команда, але це — набагато швидше, дешевше, доступніше, - повідомив керівник проекту, історик Володимир В'ятрович. - Це екологічніше. Щоб зробити одну копію документу в архіві треба прийти туди, а це може бути й інший кінець країни, годинами чекати доки тобі знайдуть потрібне, потім за кожну копію платити від кількох гривень до кількох десятків. Ще з бюрократичною тяганиною можуть просто заборонити копіювати певний документ, просто не видати його, або навіть забрати нотатки. Тут усе набагато простіше. Усе у вільному доступі. У випадку ж друку усього цього матеріалу нам би знадобилося понад 152 тисячі сторінок".

Користувачі матимуть можливість як переглядати документи на сайті, так і скопіювати електронні копії у форматі "pdf".

Кук сприйняв Стуса за агента КГБ

Користування архівом безкоштовне, проте автори просять усіх реєструватись на сайті для спілкування з користувачами. Пізніше керівники проекту будуть аналізувати якими даними більше цікавляться відвідувачі сайту.

"Для зручності користування архівом у нас є різноманітні інструменти пошуку, - сказав В'ятрович. - Найпростіший інструмент — це простий пошук. Далі є пошук за конкретною датою, є пошук лише по авторах, але тут проблема, що більшість тодішніх авторів писали під псевдонімами й наразі треба шукати саме за ними. Є інструмент пошуку за фондами, але це вже для більш досвідчених користувачів архівами".

Над цим архівом розробники працювали близько 3 років.

"Архів буде постійно поповнюватися й з часом ми дійдемо до сотні тисяч документів, - пообіцяв Володимир. - Сподіваємося, що з часом до нас звертатимуться приватні колекціонери й надаватимуть копії своїх архівів. Скоро у нас з'явиться розділ архівної фотографії. Їх уже є багато, але треба їх перевести в електронний варіант. На перспективу архів міститиме аудіо і відео матеріали. У нас є сотні годин записів інтерв'ю з людьми, яких уже немає в живих. Це дуже цінні записи".

Зараз ви читаєте новину «Електронний архів визвольного руху містить 10129 сканованих документів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути