пʼятниця, 27 квітня 2012 15:05

Перевидання мемуарів Гітлера з коментарями "демістифікує" книгу - історики

Перевидання мемуарів Гітлера з коментарями "демістифікує" книгу - історики
Перше видання "Mein Kampf", липень 1925

У Баварії готують до друку мемуари Гітлера "Mein Kampf" ("Моя боротьба"), які мають вийти в 2015 році – до того, як закінчиться термін дії авторського права на книжку.

У Німеччині вона не заборонена законом, але влада Баварії від 1945 року використовувала авторське право на неї, щоб не допустити публікацій твору в межах країни. Обмеження втратять силу наприкінці 2015 року – за 70 років після смерті Гітлера. З 2016-го на видання "Mein Kampf" не буде жодних обмежень, окрім, хіба, використання її для розпалювання міжетнічної ворожнечі.

На відміну від публічної демонстрації нацистського привітання або свастики, продаж книжки в Німеччині фактично не є протизаконним – це лише порушення авторських прав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Індії, Ірані і Пакистані відновили шанування Гітлера

Після війни союзники-переможці передали право на публікацію  німецькій землі Баварії, а заодно – і можливість заборонити публікацію, чим Баварія завжди користувалася.

Саме це стало аргументом, який раніше цього року переконав впливовий німецький журнал у тому, що потрібно припинити публікацію уривків з коментарями істориків.

Уряд Баварії каже, що видання готують для студентів і там будуть критичні коментарі.

Адольф Гітлер написав "Mein Kampf" у 1924 році, коли відбував тюремне ув'язнення за спробу державного перевороту.

Мемуари складаються з біографічних фактів та політичних і расистських декларацій. В книгзі окреслено суть нацистської ідеології.

Два томи "Mein Kampf" були вперше опубліковані в 1925 і 1926 роках – до того, як Гітлер став канцлером Німеччини.

У книжці немає жодних подробиць якого-небудь плану зі знищення всіх євреїв у Європі, однак чітко простежується расизм, який є для автора рушійною силою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З"явилися перші кадри комедійного фільму "Майн Кампф" (ФОТО)

Едіт Райм з Інституту сучасної історії так прокоментувала видання мемуарів, над яким вона нині працює: "Нашу книжку не купуватимуть люди з середовища неонацистів. Це має бути поважна наукова праця".

Після Другої світової "Мою боротьбу" в Німеччині не видавали, хоча до 1945 року було продано близько 10 мільйонів примірників твору. Книжка перекладена багатьма мовами та вільно доступна в інтернеті.

Після приходу Гітлера до влади в 1933 році нацистська влада дарувала книжку всім молодятам як весільний подарунок.

Кореспондент Бі-Бі-Сі в Берліні Стівен Еванс каже, що багато читачів, у тому числі, фашистський диктатор Беніто Муссоліні, відгукувалися про книжку як про "нудне" чтиво.

Міністр фінансів Баварії Маркус Сьодер сказав, що рішення ухвалили після переговорів з прихильниками та опонентами публікації. Він пояснив, що мета такого кроку – "демістифікація" книжки:

"Ми хочемо ясно продемонструвати, яке безглуздя криється в ній" і показати "до якої всесвітньої катастрофи призвів цей небезпечний напрям думок".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через неонацистів в Австрії ліквідували могилу батьків Гітлера

Влада Баварії очікує, що видання книжки в 2015 році, до закінчення терміну дії авторського права, зробить наступні німецькі публікації твору настільки "комерційно непривабливими", наскільки це можливо.

Президент Німецької Центральної єврейської ради Дітер Ґрауманн сказав, що хотів би, аби німці могли читати книжку з роз'яснювальними примітками.

Зараз ви читаєте новину «Перевидання мемуарів Гітлера з коментарями "демістифікує" книгу - історики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути