четвер, 04 лютого 2010 16:34

В Німеччині збираються перевидати "Mein Kampf" Гітлера

В Німеччині збираються перевидати "Mein Kampf" Гітлера

Книгу Адольфа Гітлера "Mein Kampf" можуть перевидати в Германії вже в 2016 році, повідомляють німецькі ЗМІ. З такою пропозицією виступив мюнхенський Інститут сучасної історії. Фахівці стверджують, що робота носитиме виключно історичний характер, а рукопис забезпечать науковими коментарями.

В даний час правами на "Mein Kampf" володіє уряд Баварії, проте, за німецькими законами, через 70 років після смерті автора книга офіційно стає суспільним надбанням. Таким чином, права баварського уряду закінчуються в кінці 2015 року.

Влада Баварії вже заявила, що виступає різко проти перевидання книги. Міністерство фінансів Баварії, де в даний час зберігається рукопис, опублікувало заяву, в якій говориться, що Інституту сучасної історії ніхто ніяких обіцянок із цього приводу не давав.

"Навіть після закінчення авторських прав, 31 грудня 2015 року, розповсюдження ідей націонал-соціалізму як і раніше буде в Германії під забороною", - говориться в заяві.

Проте, поки залишається неясним, яким саме образом німецька влада зможе заборонити академічне перевидання книги, яке формально не буде протизаконним.

Фахівці з мюнхенського Інституту сучасної історії вважають, що баварська влада повинна піти їм назустріч, щоб спільними зусиллями підготувати наукове видання.

Річ у тому, що за часів Третього рейху, по різним даним, було поширено близько 12 мільйонів екземплярів книги. З тих пір книга неодноразово перевидавалася, перекладалася іншими мовами, а багато уривків зараз знаходяться у вільному доступі в Інтернеті.

Історики побоюються, що з-за такого різноманіття видань і перекладів оригінал міг зазнати істотні зміни. Тому фахівці і наполягають на тому, щоб було випущено офіційне видання з необхідними історичними ремарками, коментарями і поясненнями.

Інакше, затверджують учені, після 2015 року книгу зможе опублікувати чи не кожен, що неминуче спричинить фальсифікації і невірні тлумачення.

Вперше "Mein Kampf" була опублікована по частинах в 1925 і 1926 роках. Гітлер написав її, сидячи у в"язниці після невдалого "Пивного путчу" 1923 року.

"Сегодня"

Зараз ви читаєте новину «В Німеччині збираються перевидати "Mein Kampf" Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути