середа, 07 серпня 2019 13:20

Пантелеймон Куліш був незадоволений своїм весіллям

Автор: chtyvo.org.ua
  Пантелеймон Куліш написав автопортрет 1845-го
Пантелеймон Куліш написав автопортрет 1845-го

Письменник Пантелеймон Куліш народився 7 серпня 1819-го у Вороніжі - тепер Шосткинський район на Сумщині. Батько Олександр Куліш походив зі старшинського козацького роду. Мати Катерина Гладка - донька козацького сотника.

"Пантелеймон родивсь дуже хирявим, ледь живим, - пише сам про себе в нарисі "Жизнь Куліша". - Годів зо два не говорив. Почавши говорити, протягував слова, наче співав. Розвивався він туго. Був у матері пещеною дитиною, а батька жахався і від його голосу тремтів, як і мати".

Після повітового училища та гімназії у Новгород-Сіверському стає вільним слухачем словесного, а потім правничого факультету Київського університету. Приятелює з ректором Михайлом Максимовичем. Припиняє відвідування лекцій, бо не має документів про дворянське походження. Збирає фольклор і пише оповідання. Влаштовується викладачем у Луцькому дворянському училищі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заїд, мацапура, кінва - які слова треба знати, щоб читати твори Куліша

1845-го переїжджає до Санкт-Петербурга. Викладає російську мову іноземним студентам тутешнього університету. У журналі "Современник" публікує російською мовою початкові розділи історичного роману "Чорна рада" - першого в українській літературі твору такого жанру. Пізніше готує українську версію.

Автор: ukrinform.ua
  Пантелеймон Куліш з дружиною Олександрою Білозерською, 1877 рік
Пантелеймон Куліш з дружиною Олександрою Білозерською, 1877 рік

Наступного року одружується з донькою поміщика Олександрою Білозерською.

"Було багато шуму і, відповідно, нудоти, але це тільки для мене, - описує Куліш своє весілля в листі до поета Петра Плетньова. - Всі інші затято веселилися. Найдорожчим гостем був Шевченко. Я старався проявляти до нього усю можливу повагу, щоб показати малоросійським панам: не чини і багатство, а особисті достоїнства я ціную в людині. Всі наші полюбили Шевченка від душі за його простодушний характер, розум і пісні".

Молодята вирушають в подорож у Європу. Планують, що незабаром до них приєднається і Шевченко. Олександра згодна виділити на це власні гроші. Дорогою зупиняються у Варшаві. Там Куліша арештовують. Підозрюють у співпраці з таємним Кирило-Мефодіївським товариством. Везуть до Санкт-Петербурга на допит.

Серед компрометуючих матеріалів - листи до Шевченка. Слідчий звертає увагу, що на них є примітка "власноруч". Так підписувалися українські гетьмани.

Більше про Пантелеймона Куліша читайте в журналі "Країна" за 1 серпня 2019 року.

"Пантелеймон Куліш своє життя поклав на реалізацію ідеї України в модерному розумінні цього слова. Його відносять до тих постатей, які вплинули на формування української нації. Він розробляв поняття Україна як політичний і етнічний концепт, - каже літературознавець Олесь Федорук. - Написав поеми "Україна" 1843 року і "Повісті про український народ" 1846-го. Останній твір історико-політичний, адресований дітям. Казав історику Миколі Костомарову: "Чому ви кажете, що ви не українець? Що ви тільки з гуманістичної ідеї крутитесь між нами. Ми вам даємо право на громадянство. Тим паче, ваша мати українка. Я не можу вас любити так, як люблю, якщо не вважаю українцем". У цьому був весь Куліш. І таких цитат можна навести доволі.

Зараз ви читаєте новину «Пантелеймон Куліш був незадоволений своїм весіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути