пʼятниця, 22 січня 2021 11:16

Офіцер хотів убити главу держави

Офіцер хотів убити главу держави
Віктор Ільїн вирішив розправитися із Леонідом Брежнєвим Фото: timenote.info

Офіцер радянської армії Віктор Ільїн здійснив спробу замаху на генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва біля стін московського Кремля 22 січня 1969 року. Убив 1 чоловіка та поранив 4.

Напередодні Ільїн відбував наряд у військовій частині неподалік Ленінграда. О 7:45, 21 січня, викрав 2 пістолети Макарова та набої до них, дезертував та літаком дістався до Москви. Знайомим, у яких зупинився, сказав, що бажає подивитися зустріч космонавтів кораблів "Союз-4" та "Союз-5". Напередодні вони провели перше у світі успішне стикування у відкритому космосі, тож бажання виглядало цілком природнім.

Уранці, 22 січня, Ільїн викрав у знайомого міліцейську шинель і пішов до Кремля. Без проблем вклинився в урочисту варту та чекав на кортеж Брєжнєва. Коли з'явилися автомобілі й мотоцикли, витягнув із шинелі пістолети та почав стріляти по 2-й машині, у якій зазвичай і везли генсека. Натомість того дня в авто їхали космонавти Андріян Ніколаєв, Олексій Леонов, Георгій Береговий та Валентина Терешкова. Брежнєва везли в лімузині окремо від кортежу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брежнєв планував убити Хрущова

Одна із куль Ільїна влучила прямісінько у водія та смертельно поранила його, космонавти ж устигли пригнутися та зупинити машину. Урешті стрільця зупинив кермувальник ескорту, який скерував на нього мотоцикл. Далі його затримали міліціонери.

Спроби розібратися в мотивах вчинку тривали понад рік. У слідстві звучали версії про невдоволення радянським ладом та зовнішньополітичними авантюрами СРСР, про розлучення з дівчиною. Наче незадовго до того дізнався, що виріс у прийомній родині, а його справжні батьки були алкоголіками. Урешті Ільїна звинуватили в спробі теракту, вбивстві, дезертирстві, розкрадання зброї, за що йому загрожувала смертна кара.

Утім, у КДБ розуміли, що чоловік діяв цілком свідомо, та не могли показати світові, що хтось із громадян СРСР настільки незадоволений ладом, що готовий вбити генсека. 1970 року Ільїна назвали психічно хворим, сказали, що здійснював замах на космонавтів та помістили в Казанську спеціальну психлікарню.

За 18 років його переведуть до Ленінградської психіатричної лікарні, а 1990-го, за рішенням Військової колегії Верховного суду СРСР, відпустять на волю. Держава надасть йому невелику квартиру на околицях Санкт-Петербурга, де він проживає і донині.

Сам чоловік уже на волі розповідав, що після школи вступив до топографічного технікуму та об'їздив багато областей. Повсюди бачив розруху, злидні, пияцтво і зрозумів, що держава бреше громадянам про добробут. Підготував цілий план реформ та надіслав його до Кремля, але відповіді не отримав. Тоді й вирішив розправитись із генсеком. До замаху ретельно готувався рік, для чого й пішов в армію, адже лише звідти міг викрасти зброю.

Щодо психлікарень Ільїн розповів, що його не мучили, а роками давали лише "якісь таблетки".

15 жовтня 1970 року литовець Пранас Бразінскас та його неповнолітній син Альгірдас захопили радянський пасажирський літак Ан-24. На ньому вирішили втекти з СРСР.

Ан-24 мав летіти рейсом Батумі - Сухумі - Краснодар. На борту перебували 46 пасажирів. Коли піднявся в небо, чоловік, одягнений у форму офіцера Радянської армії, покликав бортпровідницю 19-річну Надію Курченко. Він передав їй листа із написом "Наказ №9". У ньому наказувалося летіти "за вказаним маршрутом" і припинити радіозв'язок із землею. За невиконання передбачалася смерть.

Зараз ви читаєте новину «Офіцер хотів убити главу держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути