Ексклюзиви
субота, 14 жовтня 2023 13:30

Брежнєв планував вбити Хрущова

Брежнєв планував вбити Хрущова
У жовтні 1964-го Микиту Хрущова усунули від влади. Фото: ТАСС

Пленум ЦК КПРС 14 жовтня 1964 року затвердив відставку Микити Хрущова з посади першого секретаря і голови Ради міністрів СРСР.

Перед тим голова президії Леонід Брежнєв зв'язався з Хрущовим, який перебував на відпочинку в Піцунді в Абхазії. Попросив його прибути на засідання Президії ЦК КПРС.

Оточення Хрущова влаштувало змову проти нього. На засіданні його розкритикували за помилки в роботі, створення свого культу особи, погане ставлення до членів партії. Він погодився підписати заяву про відставку.

Цього ж дня новим главою Компартії став Леонід Брежнєв, а головою уряду рекомендували зробити Олексія Косигіна.

Перший секретар ЦК Компартії України у 1963-1972 роках Петро Шелест казав, що Брежнєв пропонував очільнику КДБ Володимиру Семичастному вбити Хрущова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава держави гамселив черевиком по столу

"Семичастний мені розповів, що йому Брежнєв пропонував фізично позбутися Хрущова, влаштувавши аварію літака, автомобільну катастрофу, отруєння або арешт. Семичастним всі ці варіанти усунення Хрущова були відкинуті. Про все це коли-небудь стане відомо! І як в цьому світі буде виглядати "наш вождь" ?" - писав Шелест.

Після усунення Хрущов перебував на пенсії. Записав на магнітофон багатотомні мемуари.

25 лютого 1956 року перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов на XX з'їзді партії виступив з доповіддю "Про подолання культу особи і його наслідків". У своїй промові він уперше публічно почав говорити про сталінські репресії та бездарне керівництво в роки Другої світової війни Сталіна. Промову Хрущова називають одним із визначальних документів XX століття в цілому та епохи холодної війни зокрема.

Зараз ви читаєте новину «Брежнєв планував вбити Хрущова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути