Ексклюзиви
понеділок, 30 листопада 2020 17:27

На рівні з Сікстинською капелою. У джунглях знайшли тисячі давніх наскельних малюнків

У джунглях Амазонки, на теренах Колумбії, знайшли десятки тисяч наскельних малюнків, яким 12,5 тис. років. Відкриття зробили торік, але тримали його в секреті донині.

Учені розповідають, що вік знахідки встановили за допомогою зображень вимерлих тварин льодовикового періоду. На скелях можна побачити доістрочиного родича слона мастадонта, палеоламу, вимерлого верблюда, гігантських лінивців та доісторичних коней. Також риб, черепах, ящірок, птахів, людей, які танцюють і тримаються за руки, відбитки рук. Одна фігура зображена з маскою, схожою на птаха з дзьобом, інформує The Guardian.

Автор: Marie-Claire Thomas/Wild Blue Media
  У джунглях Амазонки знайшли тисячі наскельних малюнків доісторичних людей
У джунглях Амазонки знайшли тисячі наскельних малюнків доісторичних людей

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли найдавніші наскельні малюнки в Британії

Усі малюнки залишили одні з найперших людей, що досягли Амазонки. Деякі із зображень зроблені настільки високо, що ученим довелося використовувати дрони, щоб розгледіти їх.

За словами археолога Елли Аль-Шамахі, це місце настільки нове, що нині йому ще не придумали назви. Утім, знахідку вже називають однією з найбільших у світі колекцій доісторичних наскельних малюнків - своєрідною Сікстинською капелою давнини.

У грудні 2020 року дослідники представлять документальний фільм "Таємниці джунглів: загублені королівства Амазонки", в якому детально розповідатимуть про неї.

На початку 2020-го британські археологи знайшли відбитки людських рук у печері Лене Хара на острові Тимор біля Індонезії. Вважають, що їм близько 65 тис. років.

Найдавніші печерні малюнки, які знаходили в країні, мають вік до 11,6 тис. років. Але нова знахідка належить до епохи плейстоцену - льодовикового періоду. Учені наголошують, що зроблені на відшарованій мінеральній кірці візерунки перебувають у поганому стані та практично непомітні для недосвідченого ока.

Зараз ви читаєте новину «На рівні з Сікстинською капелою. У джунглях знайшли тисячі давніх наскельних малюнків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути