понеділок, 28 жовтня 2013 10:23

На переговори про долю Бесарабії більшовицький уряд не було запрошено

На переговори про долю Бесарабії більшовицький уряд не було запрошено
Бесарабія у 1920 році. Фото: panoptikon.org

28 жовтня 1920 року у Парижі був підписаний Бессарабський (Паризький) протокол. Він мав вирішити питання міжнародного визнання приєднання Бессарабії до Румунії, яке відбулося у 1918 році.

Договір був підписаний між Румунією з однієї сторони, та Великобританією, Італією, Францією та Японією – з іншої. Окрім цих країн протокол був підписаний Індією та чотирма домініонами Великобританії – Новою Зеландією, Канадою, Австралією та Південно-Африканським союзом. Проте ратифікований договір був значно пізніше: Великобританією – через 3 роки, Францією – 4, Італією – 7, Японією – 11. Сполученні Штати Америки відмовилися від підписання протоколу.

Під час підписання договору в Румунії діяв уряд Александру Антонеску, який був відомий тим, що відмовився видати Радянському Союзу Нестора Махна. Це ускладнювало і без того суперечливу ситуацію щодо Бесарабію, на яку більшовики також претендували. Відповідно, радянський уряд на переговори не було запрошено.

Бессарабський протокол складався з 9 статей. Перша з них визнавала суверенітет Румунії над Бессарабією, оскільки це нібито відповідало з економічної, географічної, етнографічної та історичної точки зору.

Усі жителі Бессарабії отримували румунське громадянство. Але протягом двох років вони мали можливість змінити його.

Згідно 7 статті договору гирло Дунаю, яке називалося Кілійським рукавом, переходило під юрисдикцію європейської Дунайської комісії.

Окрім того, Румунія зобов'язувалась виконувати усі пункти Сен-Жерменського договору, які передбачали тверді гарантії надання національним меншинам політичних прав і демократичних свобод.

Остання стаття протоколу визнавала право Росії приєднатися до договору, але лише після того, як буде створено її уряд, визнаний сторонами договору.

1 листопада 1920 року Народний комісар з іноземних справ РРФСР Георгій Чічерін надіслав ноту протесту державам, які підписали договір.  В ній відзначалося, що Російська республіка не визнає договір, оскільки його було підписано без її згоди, а приєднання Бесарабії до Румунії визнавалося анексією.

Зараз ви читаєте новину «На переговори про долю Бесарабії більшовицький уряд не було запрошено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути