пʼятниця, 22 грудня 2017 11:54

Марко Вовчок за рік втратила трьох коханих чоловіків

Марко Вовчок за рік втратила трьох коханих чоловіків
22 грудня народилася письменниця Марко Вовчок. Фото: "Відкривай Україну"

22 грудня 1833 р. в маєтку Катерининському Орловської губернії у збіднілій дворянській сім'ї народилася Марія Вілінська. Згодом вона стане письменницею Марко Вовчок.

Її батько рано помер і Марії довелося жити у тітки.

У 16 років вона закінчила Харківський пансіонат шляхетних дівчат і на балу познайомилася з Опанасом Марковичем. Згодом вона вийшла за нього заміж. Потім зізнавалася, що взяла шлюб "не кохаючи, а лише прагнучи незалежності".

У Сокиринцях Срібнянського району Чернігівської області Марія написала оповідання "Викуп", "Знай, ляше". Опублікувала їх у журналі "Основа".

Пантелеймон Куліш високо оціних творчість жінки. У їхньому спілкуванні народився псевдонім Марко Вовчок.

У 1859 році Вовчок переїздить до Петербурга разом із своїм чоловіком Опанасом Марковичем. Там вона видає оповідання російською мовою. Спілкується з письменниками Миколою Костомаровим, Тарасом Шевченком, Іваном Тургенєвим, Миколою Некрасовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шевченко не повіситься, Куліш не застрелиться" - Марко Вовчок зводила чоловіків з розуму

Марко Вовчок разом із чоловіком у 1859 році переїхала за кордон. Згодом через подружні зради Марії Опанас Маркович їде від неї. У Франції, Італії та Швейцарії Марко Вовчок зустрічається з Дмитром Менделєєвим, Олександром Бородіним, Іваном Сєченовим. За сприяння Івана Тургенєва відбулося її знайомство з Жулем Верном, Олександром Герценом, та Львом Толстим. Заснувала перший французький дитячий журнал.

У неї був роман із небожем Герцена, кандидатом прав Московського університету, 23-літнім Олександром Пассеком. Вони 6 років були коханцями, але Олександр помер від туберкульозу.

Того ж року вона покохала молодшого за себе на 7 років Митю Писарєва. Разом вони їдуть на Ризьке узбережжя. Там Писарєв утопився, коли рятував сина Марка Вовчка.

У 38 років Марія стала цивільною дружиною 20-літнього гардемарина Михайла Лобач-Жученка. Вони через 7 років одружилися і покинули Петербург. Разом жили на Кавказі в Нальчику. В останні дні свого життя працювала над повістю "Гайдамаки".

10 серпня 1907 р. Марко Вовчок померла від пухлини мозку. По собі залишила повісті "Інститутка", "Маруся", "Народні оповідання" та казки.

Письменниця й перекладачка 36-річна Марія Маркович, знана як Марко Вовчок, 24 травня 1870-го підписала угоду з петербурзьким видавцем Сергієм Звонарьовим на укладання й редагування ілюстрованого місячника "Переводы лучших иностранных писателей". За це видавець зобов'язався сплачувати їй по 2 тис. руб. сріблом на рік. На ці гроші можна було орендувати елітну квартиру "з шести кімнат з дровами" протягом року. А якщо редакторка візьметься ще й перекладати, то додатково одержить гонорар по 25 руб. сріблом за друкований аркуш.

Зараз ви читаєте новину «Марко Вовчок за рік втратила трьох коханих чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути