Ексклюзиви
понеділок, 12 листопада 2012 17:53

Майстерню індіанського мідника знайшли у США

Майстерню індіанського мідника знайшли у США
Фото: historic.ru

Американські археологи виявили в місті Коллінсвілл (Collinsville) у верхів'ях Міссісіпі, в штаті Іллінойс, залишки майстерні мідника.

Знахідка датується 12 століттям. У цей час північноамериканські індіанці жили ще в кам'яному столітті. Тим не менш, вони вже освоїли обробку міді, з якої робили в основному прикраси. Намиста, сережки та металеві головні убори з характерними візерунками (в основному це зображення птахів) знаходять по всій долині Міссісіпі, вже тоді колишньої головної транспортної артерії материка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дорога Інків" виявилася довшою на 4 км

Майстерня була виявлена ??на території стародавнього міста Кахоку, відомого своїми курганами. У 11-12 столітті це було найбільше місто Північної Америки. За чисельністю населення (вчені оцінюють її в 20 тисяч чоловік, а деякі - і в 40 тисяч) воно рівнялося з великими європейськими містами того ж періоду, зокрема з Лондоном.

Археологи вважають, що вироби майстерні призначалися виключно для релігійних церемоній, що проводилися на курганах Кахоку, зокрема на знаменитому Монаховому кургані. В першу чергу мова йде про жрецькі прикраси.

Це вже друге відкриття мідної майстерні в Кахоку: вперше її розкопав археолог-самоучка Грег Періно (Greg Perino) ще в 1950-х роках. Дослідники нарікають, що застосовані Періно при розкопках методи заподіяли пам'ятникам Кахоку чималої шкоди: він використовував навіть бульдозери. Археолог-ентузіаст, який помер 2005 року у віці 91 року, склав навіть карту, на якій була позначена майстерня мідника, проте вона була не занадто точна і мало допомогла сучасним ученим.

Зараз ви читаєте новину «Майстерню індіанського мідника знайшли у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути