Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2012 17:06

Своїми успіхами анатомія зобов'язана викрадачам трупів

Автор: Фото: apxeo.info
  Вільям Берк (ліворуч) і Вільям Хер з Единбурга - самі, мабуть, відомі постачальники трупів для британських анатомічек початку 19 століття
Вільям Берк (ліворуч) і Вільям Хер з Единбурга - самі, мабуть, відомі постачальники трупів для британських анатомічек початку 19 століття

Близько двохсот років тому, коли у Великобританії починала активно розвиватися медична наука, університети зіштовхнулися з проблемою браку тіл і органів, розкриттям і вивченням яких повинні були займатися фахівці та студенти.

Пірс Мітчелл з Кембриджського університету і його колеги зібрали археологічні дані про людські останки, що відносяться до 17-19 століть, і прийшли до висновку, що на допомогу вченим і викладачам прийшли зловмисники, які розкопували могили і вигідно збували трупи кому слід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 19 столітті діяли банди викрадачів тіл: виставка з історії медицини у Лондоні

Деякі з останків, похованих поряд з робітними будинками, тюрмами, анатомічними і медичними школами, мають сліди ампутацій, які наводять на думку про практичні заняття. Часом один і той же труп розкривали в різних місцях. Точні надрізи говорять про ретельне очищенню кісток від м'язів. Знайдено також кістки собак, кроликів, котів, великої рогатої худоби, коней, мавп і навіть черепах, які пошкоджені в тих же місцях, що і людські останки. Можливо, це натяк на уроки з порівняльної анатомії.

Траплялися археологам і труни, набиті виключно руками або ногами. Іноді присутня тільки верхня частина тіла, а місце нижньої займали камені.

Мабуть, найвідомішими постачальниками трупів до медичних установ були панове Берк і Хер з Единбурга, які вивели своє ремесло на новий рівень: вони не просто розкопували могили, але і вбивали живих. Їх злодіяння розкрилися на Хелловін, 31 жовтня 1828 року. Тільки після цього влада і суспільство Великобританії зрозуміли, що для лікування живих треба навчитися працювати з мертвими, і в 1832 році був прийнятий закон: тіла померлих в лікарнях і богодільнях, не затребувані друзями або родичами, можуть використовуватися приватними анатомічними інститутами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давні греки робили пігулки з суміші 10 різних рослин

Результати дослідження викладені в книзі "Анатомічне препарування в Англії епохи Просвітництва і за її межами: розтин, патологія і публічна демонстрація" (Anatomical Dissection in Enlightenment England and Beyond: autopsy, pathology and display).

Зараз ви читаєте новину «Своїми успіхами анатомія зобов'язана викрадачам трупів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути