понеділок, 15 листопада 2010 13:54

Мікеланджело під час створення "Страшного суду" надихали геї

Мікеланджело під час створення "Страшного суду" надихали геї

Єлена Лаццаріні, дослідник з Університету Пізи заявила в своїй новій книзі, що художник Мікеланджело Буонарроті створив відому фреску "Страшний суд" під враженням від гомосексуальних сцен, що відбувалися в лазнях того часу, пише газета The Daily Telegraph.

У своїй книзі "Нагота, мистецтво і пристойність: естетичні зміни в мистецтві XVI століття" дослідник стверджує, що Мікеланджело почерпнув велику частину своїх знань про чоловічу анатомію зі своїх частих візитів в гей-борделі і турецькі лазні, які розташовувалися в далеких закутках Риму. Крім того, Лаццаріні зазначає, що в гомосексуальній орієнтації великого художника упевнені багато істориків.

Фреска "Страшний суд", яку Мікеланджело малював з 1537 по 1541 роки, покриває стіни вівтаря Сикстинської капели у Ватикані. Зображення демонструє друге пришестя Христа і Апокаліпсис, під час яких людські душі відправляються в пекло або в рай.

Фреска рясніє сценами, в яких чоловічі фігури сплітаються в обіймах і цілуються. Лаццаріні вважає, що це "безперечно, говорить про їхню гомосексуальну природу". Мистецтвознавець також пише, що "напружені м'язи чоловіків", котрі промальовані на фресці, і "анатомічні гримаси болю на їхніх обличчях" узяті з реального життя під час відвідин Буонарроті лазень, в яких були всі умови як для водних процедур, так і для сексуальних контактів.

Коли фреска була написана, такий явний опис Мікеланджело голих чоловічих тіл викликало обурення католицької церкви, і художника звинуватили в непристойності і непотребстві. Бьяджо да Чезена, папський церемоніймейстер того часу, заявив, що фреска більше підходить для "громадської лазні й таверні", ніж до місця поклоніння. Після смерті Буонарроті, художнику Даніеле де Вольтерра (Daniele da Volterra) було доручено закрасити геніталії зображених на фресці людей, за що він отримав прізвисько "штанописець".

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Мікеланджело під час створення "Страшного суду" надихали геї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі