середа, 24 жовтня 2012 15:27

У 19 столітті діяли банди викрадачів тіл: виставка з історії медицини у Лондоні
8

У 1800-х роках відбувався розквіт медицини, збільшилось число медичних шкіл і студентів
Фото: Фото: bbc.co.uk
Однак існуючі в той час в Англії закони дозволяли препарувати тільки тіла убитих злочинців. А таких набиралося мало, приблизно, 2-3 на рік
У результаті з'явилися цілі банди викрадачів тіл, яких називали "воскресителями"
Щоб тіла покійних не потрапили в руки "воскресителів", робили потужні кам'яні склепи і металеві труни
Вражає на виставці гіпсовий зліпок розп'ятого тіла кримінального злочинця Джеймса Легга. Королівська академія мистецтв придбала тіло Легга для того, щоб зробити більш точним зображення Христа

Привілей "спочивати з миром" після смерті на початку 19 століття була доступна не всім. Похмура виставка, яка проходить в Лондонському музеї під назвою Doctors, Dissection and Resurrection Men ("Лікарі, расчленітелі і воскресителі людей"), показує становлення хірургічної науки.

У 1800-х роках відбувався розквіт медицини, збільшилось число медичних шкіл і студентів. Однак існуючі в той час в Англії закони дозволяли препарувати тільки тіла убитих злочинців. А таких набиралося мало, приблизно, 2-3 на рік. У результаті з'явилися цілі банди викрадачів тіл, яких називали "воскресителями", наприклад, відома London Burkers. Вони крали трупи з кладовищ столиці Англії і продавали їх хірургам, які займаються анатомічними дослідженнями.

Щоб тіла покійних не потрапили в руки "воскресителів", до 1832 року, коли Парламент Англії прийняв анатомічний закон, який дозволяє для розтину використовувати "незатребувані" тіла, на кладовищах виставляли охорону, робили потужні кам'яні склепи і металеві труни. Куратор музею Олена Беквалак показує один з таких - позолочену залізну труну в комплекті з пружними замками.

Вражає на виставці гіпсовий зліпок розп'ятого тіла кримінального злочинця Джеймса Легга. Королівська академія мистецтв придбала тіло Легга для того, щоб зробити більш точним зображення Христа. Його тіло зняли з шибениці і, прикувавши до хреста, залили гіпсом.

Також серед експонатів виставки фрагменти татуйованої шкіри, що збереглися після розтину, на якій все ще видно волосся, зображення, що протиставляють безпечні гробниці багатих і неглибокі могили бідних.

Виставка в Лондонському музеї буде відкрита для відвідувачів до 14 квітня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «У 19 столітті діяли банди викрадачів тіл: виставка з історії медицини у Лондоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути