Ексклюзиви
вівторок, 10 липня 2012 12:39

"Дорога Інків" виявилася довшою на 4 км

"Дорога Інків" виявилася довшою на 4 км
Мачу-Пікчу є найвизначнішою пам'яткою цивілізації інків. Фото: adsence.kiev.ua

Нову, невідому раніше ділянку знаменитої "Дороги Інків" виявили перуанські вчені поблизу міста фортеці Мачу-Пікчу. Його довжина складає більше чотирьох кілометрів і він розтягнувся по "Дорозі Інків", зберігшись на 70 відсотків ще з часів стародавньої індіанської цивілізації.

На всьому продовженні нової ділянки вченим потрапляло безліч зрошувальних каналів. Його ширина дороги - 1,7 метри. Крім того, виявлено 11-метровий тунель, в якому індіанці вирубали 28 сходинок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перуанці плетуть острови і будинки з очерету

Глава Археологічного парку Мачу-Пікчу Фернандо Астете сказав журналістам, що "мова йде про зону, яка більше п'яти століть була невідома людям". У цьому районі, каже Астете, вчені виявили безліч орхідей та інших квітів.

Дорога інків є однією з перлин археологічного комплексу, проте здолати її може не кожен. Сам шлях довжиною 250 кілометрів займає три-чотири дні, який проходить на висоті більше 2 тисяч метрів.

Керівництво парку планує почати розчищення нового району, після чого на його території можна буде займатися археологічними дослідженнями. Планується, що для відвідування туристів цей відрізок буде доступний не раніше, ніж через два роки.

Мачу-Пікчу був відкритий в 1911 році вченим Єльського університету (США) Хайрамом Бінгемом. Зроблені під його керівництвом протягом чотирьох років розкопки і роботи з очищення території від рослинності дозволили побачити побудовані на гірському схилі сотні кам'яних будівель і безліч інших споруд - сходи, переходи, печери. Все це і утворило добре захищену місто-фортецю, про походження якої суперечки тривають донині. У 1983 році ця унікальна пам'ятка стародавньої архітектури була оголошена ЮНЕСКО культурним надбанням людства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індіанці араваки обдарували Колумба тютюном

Мачу-Пікчу є головною визначною пам'яткою Перу і стабільно приносить цій державі чимало грошей в казну. Місцева влада намагається збільшити кількість гостей, що приїжджають у це місто, щоб підвищити доходи, однак ці наміри зустрічають різкий опір з боку ЮНЕСКО. Міжнародна організація побоюється, що зростання туристів призведе до руйнування пам'ятки. Тому в перуанській пресі вже давно ведеться дискусія на тему про необхідність "демачупізації" туристичної галузі країни, щоб за рахунок розширення інших туристичних маршрутів врятувати "втрачене місто інків" від навали відвідувачів.

Зараз ви читаєте новину «"Дорога Інків" виявилася довшою на 4 км». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути