середа, 27 жовтня 2010 18:47

Інки приносили дітей у жертву божеству

Автор: фото з сайта www.news.discovery.com
  Останки семи дітей знайшли під 600-річною будівлею в Долині Куско у Перу
Останки семи дітей знайшли під 600-річною будівлею в Долині Куско у Перу

У Перу виявили останки семи дітей інків, яких принесли в жертву й одразу закопали. Вчені кажуть, знахідці 500–600 років. Дітям було від 3 до 12 років. Більшість — із клану народу кучуа, який жив на південному сході країни. Як саме їх вбито, археологи не можуть сказати.

— Дітей інки поховали, щойно принесли в жертву божеству, в якого просили сприяти політичній єдності імперії, — припускає антрополог американка Валері Андрушко з міста Нью-Гейвен.

Шестеро жертв були поховані разом, сьома лежала окремо — за 3 м від решти. Поряд зі шістьма скелетами були золоті та срібні статуетки жінок, кераміка і шматки одягу з позолоченими металевими дисками. Біля сьомої жертви — срібна фігурка чоловіка в головному уборі у вигляді мушлі. Навколо лежали мініатюрні золоті та срібні статуетки людей.

Знайдені скелети віддали на аналіз. Він засвідчив, що двох дітей привели на жертовний обряд із віддалених областей, де жили інки.

— Аналіз зубів допоміг установити, звідки діти. Двоє не звідси. Ймовірно, одне з півдня Перу, а інше — взагалі з Болівії, — коментує Андрушко.

Наймолодшій жертві було 3 роки. Щоб визначити стать, забракло кісткового матеріалу.

Іспанці з'ясували, для жертвопринесення божеству відбирали найгарніших дітей. Їх звозили до столиці імперії інків — Куско, де й відбувалася спеціальна церемонія.

Це місто заснували близько 1100 року. Зараз воно на південному сході Перу в Андах, на висоті 3310 м. Населення — майже 350 тис. людей. 1533-го іспанські прибульці задушили тут останнього правителя імперії інків 31-річного Атауальпа.

Зараз ви читаєте новину «Інки приносили дітей у жертву божеству». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути