середа, 24 жовтня 2012 11:52

Канадські вчені заявляють про сенсацію: вікінги й індіанці мали торгові зв'язки

Автор: Фото: gazetavv.com
 

Протягом 50 років, починаючи з відкриття тисячолітньої стоянки вікінгів в Ньюфаундленді, археологи та історики прочісували східне узбережжя Північної Америки у пошуках інших слідів вікінгів

Це були тривалі безплідні пошуки, які супроводжувалися суцільними невдачами. Але нещодавно на конференції в Канаді археолог Патрісія Сазерленд оголосила про нові докази, які вказують на відкриття другої стоянки вікінгів, виявленої на території Америки за останні півстоліття.

У процесі розкопок руїн стародавнього будинку на Баффіновій Землі за Північним полярним колом команда на чолі з викладачем археології в Меморіальному університеті в Ньюфаундленді і науковим співробітником в Абердинському університеті в Шотландії Патрісією Сазерленд знайшла деякі дуже дивні точильні камені. На зношених лезах інструментів є сліди мідних сплавів, таких як бронза. Подібні матеріали, як відомо, вироблялися ковалями вікінгів, але не були відомі корінним жителям Арктики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У посуді з черепів могли зберігати кров, воду або їжу

Команда Сазерленд і раніше знаходила деякі свідчення присутності вікінгів в Баффіновій Землі, нові ж знахідки дають найбільш відчутний ґрунт для висновків про існування стоянки. "Її докази були неспростовні і раніше, а тепер я знаходжу їх переконливими", - говорить Джеймс Так, професор археології в Меморіальному університеті.

Археологи давно знали, що вікінги-мореплавці вирушали в плавання до Нового Світу десь в кінці 11 століття нашої ери. Популярна ісландська сага свідчить про діяння вождя вікінгів з Гренландії Лейфа Ерікссона, який поплив на Захід у пошуках щастя. Як говориться в сазі, Ерікссон досить довго залишався в Баффіновій Землі: він подорожував узбережжям, названому Хеллуленд (давньоісландське слово, що означає "земля кам'яної плити"), потім вирушив на південь, до місця, яке він назвав Вінланд.

У 1960-х роках два норвезькі дослідники, Хельга Інгстад ??і Енн Стайн Інгстад, виявили табір вікінгів у Л'Анс-о-Медоуз в Північному Ньюфаундленді - перше підтверджене джерелами поселення вікінгів у Північній Америці та Західній півкулі. Датований між 989 і 1020 рр., табір включає залишки хатин, сліди ремісничих і ковальських робіт, предмети побуту. Досі точно невідомо, чи було це селище засноване Лейфом Ерікссоном.

У 1999 році Сазерленд знайшла два фрагменти мотузки з незвичайної для регіону вовни. Пізніше виявилося, що шнури зроблені з використанням техніки, властивої жінкам вікінгів, які жили в Гренландії в 14 столітті. Сазерленд багато років шукала предмети, які могли належати вікінгам, серед численних експонатів багатьох музеїв. Їй вдалося знайти ще кілька зразків пряжі, схожої на її власну знахідку, і рахунковий механізм вікінгів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Данії знайшли легендарне місто вікінгів

Експонати були знайдені в чотирьох місцях, в межах від Північної Баффінова Землі до Північного Лабрадору; це відстань в 1600 кілометрів. У кожному з місць, де були знайдені ці предмети, зупинялися місцеві арктичні мисливці, відомі як дорсетські люди. Це дозволяє припустити, що вони встановили дружній контакт з вікінгами.

Заінтригована Сазерленд вирішила відновити розкопки в найбільш багатообіцяючому місці, відомому як Долина Танфілд, на південно-східному узбережжі Баффінової Землі. У 1960-х роках археолог з США Моро Максвелл виявив тут частину будівлі, яка віддалено нагадує землянку, з кругляка; він описав її як "дуже складну для інтерпретації будову". Сазерленд підозрювала, що ця споруда була побудована мореплавцями-вікінгами.

З 2001 року команда Сазерленд досліджувала Долину Танфілд і ретельно розкопувала вцілілі фрагменти таємничих руїн. В ході розкопок був виявлений широкий діапазон свідчень, які вказують на присутність мореплавців-вікінгів: фрагменти шкіри ондатр зі Старого Світу; китовий вус, використовуваний поселенцями-вікінгами в Гренландії, щоб зрізати ґрунт; великі камені, які були вирівняні в блоки, з яких були побудовані будівлі за технологією європейської кладки; а також велику кількість пряжі вікінгів і їх гострильні камені. Крім того, кам'яні руїни мають разючу подібність з деякими будівлями вікінгів в Гренландії.

У пошуках інших підказок Сазерленд звернулася до Геологічної службі Канади. Використовуючи техніку, відому як енергодисперсійна спектроскопія, команда досліджувала знесення канавки більш ніж на 20 гострильних каменях в Долині Танфілд і в інших місцях. Сазерленд і її колеги виявили мікроскопічні смуги бронзи, міді та плавленого заліза - явний доказ європейської металургії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли місце серйозної середньовічної різанини (ФОТО)

Сазерленд припускає, що кораблі вікінгів відправлялися в канадську Арктику на пошуки цінних ресурсів. У Північній Європі в той час середньовічні дворяни цінували схожі на слонову кістку бивні моржа, м'які арктичні хутра та іншу північну розкіш, а дорсетські мисливці й ловці могли запасати таку продукцію. Води Хеллуленда рясніли моржами, на узбережжях була безліч песців та інших дрібних хутрових тварин. Для обміну вікінги могли пропонувати залізо і дерево, говорить Сазерленд.

Якщо Сазерленд права, свідчення, які вона виявила, можуть вказувати на раніше невідому главу у всесвітній нової історії, де мореплавці-вікінги й індіанські мисливці були партнерами в трансатлантичної торгової мережі.

"Я думаю, що деякі речі у цій частині світу були влаштовані набагато складніше, ніж прийнято вважати", - говорить Сазерленд. Джеймс Так погоджується з нею: "Я вважаю, що присутність норвежців у канадській Арктиці було набагато більш вираженою, ніж кожен з нас міг думати".

Зараз ви читаєте новину «Канадські вчені заявляють про сенсацію: вікінги й індіанці мали торгові зв'язки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути