четвер, 18 березня 2010 15:55

У Британії знайшли найбільше поховання вікінгів (ФОТО)

 

На східному узбережжі Великої Британії археологи знайшли одне з найбільших середньовічних поховань вікінгів, повідомляє The National Geographic.

В ямі біля міста Веймонт знайдено 51 череп, а поруч тіла. Всі вони належали молодим норвежцям, які загинули в Х столітті.

Голова дослідницької експедиції Джейн Еванс з Національної археологічної лабораторії заявила, що всі ці вікінги були вбиті в один час. Дослідження кісток та зубів довели, що це сталося в ІХ-Х століттях нашої ери. Та найбільш цікавою подробицею є те, що всіх стратили через відсікання голови і всі вони зібрані з різних частин Скандинавії.

Професор Еванс сказала, що дослідження зубів довели, що там були люди з південних районів Данії та з земель, що лежать біля північного полярного кола. Поки вчені не знають, що тут сталося, та що змусило таких різних людей зібратися у Британії, яка ворогувала з вікінгами.

Археолог з Луганського палеонтологічного центру Василь Гримчишин розповів Gazeta.ua, що вуглецевий аналіз зубів може розказати звідки походила людина.

"В зубній емалі накопичуються мінерали з місцевої води. Тому дослідивши її ізотопи, можна дізнатися, яку воду пила людина, та в якому кліматі жила. В цьому випадку вчені зрозуміли, що поховані проживали в місцевостях набагато північніше за Британію. Хоча були кілька черепів зі схожими ознаками на зубах. Проте вони не підійшли до британського антропологічного типу. Також ці люди їли багато м"яса, а отже навряд були селянами, бо в той час вони не могли собі цього дозволити", - зазначив Гримчишин.

За словами археолога, поховання може свідчити про невдалий набіг вікінгів на Англію.

"Це були часи постійних набігів людей з півночі на Британію. Країна після правління Альфреда Великого у 8 столітті вже не могла захищатися, тому вікінги припливали щороку. Тут, мабуть, їм не пощастило і вони потрапили у засідку та були всі вбиті. Можливо спочатку їх порубали, бо на де-яких кістяках є сліди переламів, а потім вже після смерті обезголовили. Це була стандартна практика в середньовічній Англії. Так робилося, щоб мерці не піднялися з могил", - розповів науковець.

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли найбільше поховання вікінгів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути