Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2009 11:56

Археологи знайшли місце серйозної середньовічної різанини (ФОТО)

Автор: Guardian
 

У червні під час будівництва дорогі між Дорчестером і Веймутом в рамках підготовки до Олімпійських ігор 2012 року археологи зробили знахідку. Вчені працювали разом з робочими, які розширювали шосе в тому місці, де сучасна траса перетинається із стародавньою дорогою Ріджвей.

Дослідники знайшли скелети 51 чоловіка. Всі люди були обезголовлені ще до того, як їх тіла кинули до ями. Археологи знайшли і голови, складені всі разом в стороні від тіл.

Спочатку історики вважали, що тіла належали людям, що жили в стародавні часи, можливо, в період римського панування на островах. Проте радіовуглецевий аналіз показав, що всі люди загинули між 890 і 1034 роками, коли південь Англії розоряли вікінги з Скандинавії.

Масштаби поховання вразили навіть досвідчених археологів, які вже звикли до роботи з останками людей, що жили в давнину.

Більше нічого, окрім людських останків, дослідники в могилі не виявили. "Напевно, перед стратою їх пограбували - зняли зброю і прикраси. Той факт, що ми знайшли тільки кістки, може свідчити і про те, що їх роздягнули і страчували голими", - відзначив глава експедиції Девід Скор.

Остеолог (спеціаліст по роботі з кістками - ред. ) Анджела Бойл розповіла: "Переважна більшість похованих людей були підлітками або молодими людьми, від 13 до 25 років. Значно менше людей з поховання досягли зрілішого віку. В цілому всі вбиті були високими, мали міцну статуру, хороші зуби та, судячи з усього, вели здоровий спосіб життя. При вивченні більшості черепів ми виявили сліди численних ударів по хребту, в щелепну кістку і по самому черепу. Удари завдавалися великою і вельми гострою зброєю, можливо, мечем".

У встановленні племінної приналежності цих людей ученим допоможе дослідження зубів. Ізотопи емалі, яка формувалася в той час, коли люди росли, розповість історикам, звідки походили обезголовлені люди - з Скандинавії, Вессекса (королівство Альфреда Великого) або з півночі Англії, де проживало багато данців.

Guardian, Подробности

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли місце серйозної середньовічної різанини (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути