Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2009 15:07

В Італії розкопали квартал старовинного міста (ФОТО)

Археологи відкопали потаємну схованку з багатьма археологічними скарбами давнього Риму, серед яких була мармурова голова імператора Тіта. Це відбулося під час розкопок старого міста неподалік Неаполя.

Розкопки кварталу міської стіни старого міста Позуолі відкрили рештки 12 статуй, колон та капітальних конструкцій, котрі датуються республіканським та імператорським періодом історії стародавнього Риму.

Однією з найбільш дивовижних знахідок була мармурова голова імператора Тіта, який правив під час виверження вулкану Везувій в 79 році н.е.. Він прославився тим, що запровадив фінансову допомогу для ліквідації наслідків виверження вулкану. Голова з короною з лаврових листків була знайдена в одному з водяних тунелів.

Ця видатна знахідка була не поодинокою. Окрім неї знайшли дві викарбувані фігури людей, дві скульптури у тогах, частини статуї коня.

Археологи також знайшли голову амазонки у вигляді імператриці Юліо-Клавдійської династії та велику маску медузи Горгони - міфічної жіночої істоти, яка перетворювала на камінь будь-кого, хто на неї погляне.

"Хоча всі старовинні будівлі в місті датуються Позуольським золотим віком, яким було перше сторіччя н.е.., ці знахідки датуються 2-им століттям н.е. Ці статуї були частинами офіційних споруд, і показують, що хоч багата ера Августів минула, місто все-таки було досить багатим" - сказала керівник групи археологів Констанція Гіаланела.

Італійцям це місто Позуолі відоме як місце народження кінозірки Софі Лорен, Позуолі відоме ще тим, що це був один з найголовніших портів Середземномор"я. Знаменитий оратор та філософ Цицерон називав місто "маленьким Римом".

Позуолі було заново заселене та, однак, знову покинуте через землетруси у 1970 році. Зараз місто є невеличким морським курортом.

Після піврічних розкопок команда археологів зайнялась розвідкою залишків міської стіни, вулиць, храмів, складів та інших споруд старого міста.

Починаючи з цього тижня частково відкопане місто буде відкрите для відвідування туристами кожної неділі та суботи аж до вересня.

"Там є на що подивитися. Згодом буде відкрите все місто, але не раніше, ніж воно буде повністю дослідженим" - зазначила археолог.

Gazeta.ua за матеріалами Discovery

Зараз ви читаєте новину «В Італії розкопали квартал старовинного міста (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути