пʼятниця, 08 травня 2009 13:58

У Словенії знайшли унікальну дерев"яну зброю віком 45 тис. років (ФОТО)

Словенські археологи виявили в річці поблизу Любляни дерев"яний наконечник від списа, вік якого складає 38 тис. - 45 тис. років.

"Наконечник списа, зроблений з дерева, - це щось абсолютно нове для того періоду", - говорить глава інституту охорони культурної спадщини Словенії Барбара Надбат.

Наконечник, унікальний у своєму роді, був знайдений командою археологів у вересні минулого року в ході дослідження берега річки недалеко від містечка Сінья Горіца в Люблянських болотах, що на захід від столиці країни.

"Якщо говорити про форму предмету, то його можна порівняти з селетськимі кам"яними наконечниками, типовими для Центральної Європи періоду 50 тис. - 35 тис. років до н.е.", - говорить Барбара Надбат. Датування знайденого наконечника було пізніше підтверджено за допомогою радіометричного дослідження, проведеного в лабораторії Beta Analytic в Маямі і Дослідницькій археологічній лабораторії в Оксфорді.

Наконечник списа був зроблений з тиса, найбільш придатного дерева для виготовлення мисливської зброї. На одній зі сторін предмету збереглися сліди смоли, що покривала наконечник, говорять археологи.


Село Сінья Горіца розташоване в обширній області, відомій як Люблянські болота (Ljubljansko barje). Цей край багатий на цікаві археологічні знахідки: наприклад, 2002 року там знайшли дерев"яні фрагменти (колесо і вісь) колісниці, побудованої 5600 років тому.

За матеріалами Zhelezyaka.com, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Словенії знайшли унікальну дерев"яну зброю віком 45 тис. років (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути