понеділок, 20 липня 2009 17:14

На Харківщині знайшли срібний перстень VIII—X століть

На Харківщині знайшли срібний перстень VIII—X століть

Срібний перстень VIII—X століть знайшли харківські археологи на розкопках катакомб у селі Верхній Салтів Вовчанського району Харківської області.

Перстень із срібла з великим овальним каменем із зеленого скла, що добре зберігся без втрачених деталей, був виявлений в одній з катакомб (могильних камер) на археологічному комплексі Верхнього Салтова.

"Десять століть тому на цьому місці було середньовічне місто з білокам`яною фортецею і населенням в декілька тисяч чоловік, - говорить історик, завідувач відділом археології Харківського історичного музею Віктор Асенов.- Салтів був адміністративним центром Хазарського каганату в північних землях, і його населення, поза сумнівом, стояло на вельми високому рівні господарського і культурного розвитку".

Цю археологічну культуру прийнято називати "салтівською" – за назвою села, де вона була виявлена в 1900 році місцевим вчителем Василем Бабенком. Відтоді дослідження цієї пам`ятки практично не припинялися. Останні декілька років сюди їздять на археологічні практики студенти-історики Харківського національного університету ім. Каразіна і співробітники історичного музею.

"Цього року дуже вдала перша знахідка, - говорить доцент історичного факультету ХНУ ім. Каразіна Валерій Скирда. – Зазвичай найцікавіші речі знаходять в останній день експедиції. Але цього року ми сподіваємося на ще цікавіші знахідки".

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «На Харківщині знайшли срібний перстень VIII—X століть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути