пʼятниця, 21 вересня 2012 15:34

На гватемальській кухні знайшли фрески майя

Автор: Фото: apxeo.info
  Намальована процесія людей, деякі з них одягнені в індіанські, інші - в іспанські костюми
Намальована процесія людей, деякі з них одягнені в індіанські, інші - в іспанські костюми

Рідкісні фрески майя відкрив на стіні свого будинку житель гватемальської села Чахуль під час ремонту кухні, повідомляє The National Geographic.

Це відкриття Лукас Рамірес зробив п'ять років тому, однак археологи дізналися про знахідку зовсім недавно. Вчені вважають, що зображення належать культурі майя. Газета The New York Daily News повідомляє, що будинок, в якому виявили розписи, був побудований в 17-18 століттях. Імовірно, фрески були створені саме в цей час.

За словами археолога з Університету Бостона (Boston University) Вільяма Сатурно, ці фрески є вкрай рідкісною знахідкою, і тому тим більш важливо встигнути вивчити їх: фрески можуть незабаром безслідно зникнути через дії повітря і сонячного світла, якому вони піддавалися протягом п'яти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золота монета з Калігулою виявлена ??на Кіпрі

Автор: Фото: apxeo.info
  Відкриття зробили під час ремонту кухні
Відкриття зробили під час ремонту кухні

На стіні намальована процесія людей, деякі з них одягнені в індіанські, інші - в іспанські костюми. Сатурно припускає, що автор відобразив так званий "танець завоювання" - ритуал, присвячений іспанському вторгненню в землі майя та обернення їх у християнство, який індіанці проводять і в наші дні.

Цивілізація американських індіанців майя існувала приблизно з другого тисячоліття до нашої ери і до моменту завоювання іспанцями півострова Юкатан стала занепадати. Розквіт образотворчого мистецтва майя припадає на період 3-10 століть, цим часом датуються найбільш знамениті фрески, виявлені в Паленке, Копані і Бонампаку. Велика частина зображень не збереглася, оскільки вони були знищені часом, або іспанською інквізицією, яка боролася з язичницької культурою.

Зараз ви читаєте новину «На гватемальській кухні знайшли фрески майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути