неділя, 27 жовтня 2024 01:30

Змінює уявлення про історію: у горах знайшли давні поселення

Змінює уявлення про історію: у горах знайшли давні поселення
В Узбекистані знайшли загублені міста. Фото: Michael Frachetti

Докази високого розвитку гірських міст на Шовковому шляху знайшли археологи на сході Узбекистану.

Це відкриття ставить під сумнів думку, що гори були перешкодою для торгівлі. Про це пише IFLScience.

За допомогою технології LiDAR дослідники виявили міста Тугунбулак і Ташбулак. Вони були одними з найбільших міських центрів у високогірному регіоні.

Шовковий шлях з'єднував Європу та Китай, сприяючи обміну товарами й ідеями. Багато міст уздовж маршруту процвітали, але були забуті, коли торговати стали морем.

Дослідницька група під керівництвом професора Майкла Фрачетті з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі та Фархада Максудова з Національного центру археології Узбекистану прагнула переглянути важливість цих міст для регіону.

Тугунбулак і Ташбулак розташовані на висоті 2000-2200 м. Це робить їх унікальними серед інших високогірних міст, таких як Мачу-Пікчу в Перу.

Хоча з поверхні видно лише кургани, LiDAR дав можливість побачити структури міст, укріплення і відкриті простори. У часи свого розквіту Тугунбулак займав 120 гектарів, що робило його важливим центром регіону.

"Ці міста кидали виклик усталеним уявленням про гори як бар'єри для торгівлі, виступаючи важливими центрами обміну та процвітання. Їх розвиток, ймовірно, підтримувався коштом місцевих ресурсів, як-от руди та худоба", - каже Фрачетті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли палац династії, яка вважалась вигаданою

Жителі Тугунбулака були кочовими скотарями з унікальною політичною економікою, яка відрізнялася від рівнинних осілих культур.

Дані LiDAR дозволили створити 3D-моделі міст, але багато деталей залишаються невідомими без традиційних археологічних розкопок.

У Тугунбулаку знайдені залишки утрамбованих валів свідчать про укріплену структуру, а багаті запаси залізної руди вказують на джерела багатства.

Попри деякі обмеження, дослідники вважають, що в регіоні є ще багато невідкритих міст. Для використання дронів під час досліджень були потрібні спеціальні дозволи через обмеження в Узбекистані, але команда планує продовжити роботу, щоб розкрити більше прихованої історії.

На археологічній пам'ятці в провінції Сичуань у Центральному Китаї археологи виявили священне бронзове дерево культури Шу. Його знайшли в жертовній ямі. Археологам знадобилися чотири місяці, щоб повністю розкопати гілки, квіти, частини стовбура й прикраси дерева.

Зараз ви читаєте новину «Змінює уявлення про історію: у горах знайшли давні поселення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути