вівторок, 20 листопада 2012 11:36

Історик своєю книгою заохотив дітей зберігати старий Київ

Автор: Фото: magazinchik.kiev.ua
 

"Бачите, ось на камені написали: "Откуда е пошла Руская земля" Тобто звідки почалася земля Русі", - говорить герой своїм дітям на сторінках книги "Про Київ для дітей та батьків".

Розповіді історика і києвознавеця Михайла Кальницького нещодавно вийшли у київському видавництві ВАРТО.

"Для дітей, як правило, роблять книжки популярні, щоб було зовсім просто. А мені хотілося розповісти про Київ трохи більше, ніж у звичайних дитячих книжках", - говорить Кальницький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський студент до нитки обіграв Ференца Ліста

Видання багате на яскравы малюнки будівель та красивих місць столиці.

"Не дарма сказано, що книга не для дітей, а для дітей та їхніх батьків. Я й спробував розраховувати з одного боку на дітей, а з іншого – на дорослих. Бо що відбувається найчастіше? Є діти „просунуті", які можуть і самі прочитати і, маючи 7-8 років зрозуміти про що йдеться. Але зазвичай дитина бере книжку, а батьки часто зовсім не долучаються. Натомість я сподіваюся, що є батьки, які хочуть своїм дітям щось цікаве розповісти. Хай вони спершу прочитають цю книжку, зрозуміють все, що там написано. А якщо захочуть, розповідатимуть про це дітям. І, звісно, щоб було зрозуміліше, покажуть малюнки".

Автор: Фото: magazinchik.kiev.ua
 

Свою оповідь історик веде від імені батька, який проводить екскурсію своїм дітям. На малюнках він дуже схожий на самого Кальницького.

"Це не випадково. Він не просто на мене схожий! В мене також є діти на ймення Міша і Ганнуся, як й інші герої книжки. Тому якоюсь мірою це авторське".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як київського професора "по знайомству" генералом зробили

На останніх сторінках є вірш, написаний автором.

"Те, що старовину варто зберігати, потрібно розуміти з найменшого віку. Однак якщо говорити про цю проблему прямо, то діти її не сприймуть. Але все-таки деякі зауваження про це є. В кінці навіть є мій віршик про це".

Зараз ви читаєте новину «Історик своєю книгою заохотив дітей зберігати старий Київ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути