середа, 19 вересня 2012 18:53

Як київського професора "по знайомству" генералом зробили

Автор: фото надане автором
  Будинок, що його збудував Афіноген Якович Антонович на гроші, зароблені на газеті ”Киевское слово”, – нинішня Володимирська, 43. Після відставки й повернення із Санкт-Петербурга до Києва Афіноген Антонович жив там як приватна особа – на генеральській пенсії. Любив сидіти на лавочці у скверику біля Золотих воріт – через дорогу від дому. Сучасне фото
Будинок, що його збудував Афіноген Якович Антонович на гроші, зароблені на газеті ”Киевское слово”, – нинішня Володимирська, 43. Після відставки й повернення із Санкт-Петербурга до Києва Афіноген Антонович жив там як приватна особа – на генеральській пенсії. Любив сидіти на лавочці у скверику біля Золотих воріт – через дорогу від дому. Сучасне фото

Наприкінці ХIХ ст. жили в Києві два приятелі – Афіноген Якович Антонович і Сергій Юлійович Вітте. Перший був професором Університету св. Володимира, викладав політичну економію. Другий керував Південно-Західною залізницею. Професор був людина мовчазна й нікудишній оратор – траплялося, студенти на його лекціях засинали. ­Натомість енергійний Вітте полемізував блискуче.

Його ліберальні погляди дратували монархічну газету "Киевля­нин", на сторінках якої Сергія Юлійовича ­часто-­густо критикували. Ще й друкували карикатури. Вітте це набридло. Він запропонував Антоновичу заснувати видання, яке б опонувало "Киевлянину". Пообіцяв підтримку. ­Зокрема й тим, що дозволить друкувати розклад руху поїздів виключно у "професорській" газеті. Тож численні пасажири хочеш не хочеш купуватимуть саме її. Антонович погодився. Вклав у справу власні гроші. І 25 грудня 1886 року вийшло перше число газети "Киевское слово".

Видання мало комерційний успіх, професор швидко розбагатів. Невдовзі на престижній вул. Володимирській почав зводити триповерховий житловий будинок у "візантійському" стилі. Редакцію "Киевского слова" теж розмістив у ньому.

За п'ять років, 1892-го, Вітте призначили міністром шляхів сполучення. Від'їжджаючи до Петербурга, пообіцяв другові "вибити" для нього чин дійсного статського радника – цивільний відповідник генерала. Зустрічаючись із міністром народної освіти Іваном Деляновим, Сергій Юлійович неодмінно згадував про чудового професора Київського університету Антоновича. Міністр хотів догодити новому фаворитові царя Олександра ІІІ – Вітте стрімко йшов ­угору, того ж року обійняв посаду міністра фінансів Російської ­імперії. Тож Делянов поцікавився, чим міністерство освіти може відзначити київського професора.

– Він гідний дійсного статського радника, – відповів Вітте.

Делянов звернувся до ради Київського університету із запитом – чи нема перешкод, щоби професору Антоновичу дати "дійсного статського". В університеті вирішили, що йдеться про іншого професора Антоновича, – Володимира Боніфаті­йовича, історика, популярного викладача. Тож відповіли міністрові: кандидатура гідна, перешкод нема, підтримуємо.

На ініціали нагороджуваного міністр уваги не звернув. І відправив імператору папери на присвоєння проф. ­Антоно­вичу В. Б. звання дійсного статського радника. А невдовзі ­повідомив Вітте, що питання вирішене позитивно. ­Сергій Юлійович відстукав телеграму Афіногенові Яковичу: ­вітаю дійсного статського радника. Антонович негайно подав цю новину в "Киевском слове". Численним привітанням від ­друзів, колег і знайомих не було кінця-краю. Та раптом "Киевлянин" друкує іронічну замітку, що генеральський чин насправді одержав не Афіноген Якович, а інший Антонович – Володимир Боніфатійович. Самозванець мимоволі, професор повідомив Вітте про прикру помилку.

Міністр фінансів помчав до Делянова з вимогою іншого подання. Ще одного – бо в Антоновича-історика вже не ­відбереш дійсного статського радника. З другої спроби гене­ралом ­зробили і "правильного" Антоновича. Але увесь Київ побачив, що високий чин той отримав "по знайомству". ­Афіноген Якович став об'єктом жартів. Полишив редагування ­газети на дружину, а сам подався до Санкт-Петербурга. Вона ­невдовзі ­продала газету й поїхала до чоловіка. Вітте прилаштував приятеля "товаришем" міністра фінансів – тобто своїм ­заступ­ником. ­Доручив розробляти залізничні ­тарифи й ­устави ­ощадних кас. Але щойно Сергія Юлійовича зняли з міністерської посади, "пішли у відставку" і його друга. Професор повернувся до Києва й доживав віку на генеральській пенсії.

Зараз ви читаєте новину «Як київського професора "по знайомству" генералом зробили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути