понеділок, 19 листопада 2012 17:22

Європа у Києві була ще сто років тому - києвознавець

Автор: Фото: archexplorer.wordpress.com
  Вид на прибутковий будинок Л. Б. Гінзбурга, найбільший у Києві (Проект: арх. А.Б. Мінкус, Ф.А. Троупянський; Будівництво: І.В. Ніколаєв, 1910-1912 р., Інститутська вул., 16-18)
Вид на прибутковий будинок Л. Б. Гінзбурга, найбільший у Києві (Проект: арх. А.Б. Мінкус, Ф.А. Троупянський; Будівництво: І.В. Ніколаєв, 1910-1912 р., Інститутська вул., 16-18)

Іполит Дьяков, київський міський голова у у 1906-16 роках та 1919 році, жив у багатоквартирному будинку збудованому для здачі квартир у найми. У таких будинках, які називали прибутковими, жив так званий середній клас людей. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів києвознавець, старший науковий працівник Музею історії Києва Дмитро Малаков. Він написав дві книжки "Особняки Києва" та "Прибуткові будинки Києва".

"Кияни жили в найбагатших особняках. У Києві всього два палаци — Маріїнський і Кловський. В них мешкали заможні люди. Інший прошарок населення, так званий середні клас, мешкав у прибуткових будинках, які зводились сто років тому у величезних кількостях. Мати прибутковий будинок було не соромно. Такий будинок мав міський голова Дьяков", - розповів Дмитро Малаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудовники з минулого: "Замок Річарда" на Андріївському зводили без дозволу

Прибуткові будинки були багатоповерховими. Вартість та планування квартир залежали від поверху. За його словами, масове житлове будівництво у Києві стало правильним рішенням, щоб дати людям житло у місті.

"Київ йшов в загальноєвропейському русі. Ми тільки зараз кричимо Європа, Європа. Нічого подібного, у нас тоді все було. В той час вся Європа забудовувалась прибутковими будинками. Стилістично це припадало на другу половину 19 сторіччя. У нас воно розгорнулось вже у 1895 році. Але в цей час так само забудовувались і Рига, і Львів, і Одеса, і Петербург, і Москва, і Берлін, і Прага, і Варшава. Все забудовувалось у стилістичних вимірах - починаючи з історизму, ренесансу, неоренесансу, потім перейшло на модерн і початок конструктивізму", - розповів києвознавець.

Зараз ви читаєте новину «Європа у Києві була ще сто років тому - києвознавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути