Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2012 18:12

Фібула боярині стане перлиною музею в Пересопниці

Автор: Фото: tsn.ua
 

Бронзову брошку-фібулу, яку в часи Давньої Русі на верхньому одязі носили представники знаті, віднайшли археологи на території села Пересопниця на Рівненщині.

Фібулу, яка має форму ромба – вважають найцікавішою з жіночих прикрас, віднайдених останнім часом на території княжого дитинця, адже вона збережена повністю. Археологи припускають, що фібула належала боярині.  Про це повідомив директор культурно-археологічного комплексу "Пересопниця" Микола Федоришин.

Зараз у цьому музеї діє виставка жіночих прикрас давньоруського періоду, віднайдених у Пересопниці. Це персні, браслети і підвіски. Ці прикраси знаходили майже на поверхні, однак незабаром у Пересопниці має розпочати роботу повноцінна археологічна експедиція.

Культурно-археологічний комплекс "Пересопниця" створений менше року тому на честь 450-річчя з часу виходу в світ української Першокниги – Пересопницького Євангелія. В експозиції тут представлені матеріали з історії Пересопниці від найдавніших часів.

Справжнє розташування обителі, де творився шедевр, має віднайти археологічна експедиція, яка, за попереднім задумом, має працювати тут постійно.

Зараз ви читаєте новину «Фібула боярині стане перлиною музею в Пересопниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути