четвер, 22 листопада 2012 13:40

Європейці і азіати змішувалися ще у бронзовому столітті

Європейці і азіати змішувалися ще у бронзовому столітті
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Група дослідників, очолювана Автономним університетом Барселони (АУБ), виявила перший науковий доказ генетичного змішування європейців й азіатів в останках древніх скіфських воїнів, що жили більш ніж дві тисячі років тому в Алтайському регіоні Монголії.

Результати, що суперечать популярній донедавна точці зору, були опубліковані PLoS ONE. Вони показують, що це змішання відбувалося не через переміщення європейців на схід, а через демографічну експансію місцевого населення Центральної Азії завдяки технічному прогресу, який принесла з собою скіфська культура.

Алтай - це гірський ланцюг в Середній Азії, західна частина якої знаходиться на території Росії та Казахстану, а східна - в Монголії та Китаї. Історично степи Центральної Азії були коридором для азіатського і європейського населення, завдяки чому в наші дні тут спостерігається велике національне розмаїття.

У стародавні часи, проте, Алтайські гори, розташовані серед степів, представляли важливий бар'єр для співіснування і змішання населення, яке жило по різних сторонах від них. Саме завдяки цим горам європейці на західній стороні і азіати на східній жили ізольовано протягом декількох тисячоліть.

Дослідження, проведене дослідниками з АУБ, Каталонського інституту палеонтології ім. Мігеля Крусафонта та Інституту еволюційної біології (UPF-CSIC), проливає світло на обставини та час цього євразійського генетичного змішування.

"Треба акуратніше підбирати слова": Венери кам'яного віку не є порнографією

Вчені з палеогенетичної лабораторії АУБ проаналізували мітохондріальну ДНК (наслідувану від матері, яка дозволяє нам відслідковувати наших предків), витягнуту з кісток і зубів 19 скелетів, що відносяться до Бронзового (7-10 століття до н.е.) і Залізному віків (2 - 7 століття до н.е.) з Алтайських гір Монголії. Останки були витягнуті з могил, виявлених сім років тому, в яких були знайдені скелети скіфських воїнів. Ці могили були першим науковим доказом присутності цієї культури в Східній Азії.

Отримані результати демонструють, що населення Залізного віку, який відноситься до часу проживання скіфів в Алтайських горах, мало рівну пропорцію (50%) європейських і азіатських мітохондріальних клітинних ліній або послідовностей ДНК. Це відкриття дуже важливе, беручи до уваги, що попереднє населення не мало ознак змішання клітин: ДНК з могил, розташованих в Росії та Казахстані, належить європейському населенню, тоді як ДНК зі східної частини - Монголії - належить азіатському населенню.

"Результати надають виключно цінну інформацію про те, як і коли з'явилося те розмаїття населення, яке присутнє сьогодні в центральноазіатських степах. Ці результати вказують на те, що це, можливо, сталося в Алтаї більш ніж дві тисячі років тому завдяки змішуванню місцевого населення, що проживало по різних сторонах гірського ланцюга, яке збіглося в часв з експансією скіфської культури, яка прибула з заходу", - пояснює Ассумпсіо Малгосю, професор біологічної антропології в АУБ та координатор дослідження.

Більш ранні дослідження древніх зразків ДНК з Алтайської області вже показали, що скіфи були першим великим народом, усередині якого відбувалося змішання європейців і азіатів. Однак вивчалися тільки ті народи, які жили в західній частині євразійського степу, оскільки вважалося, що це змішання є наслідком міграції населення з Європи на схід.

Справжнє дослідження вперше представило наукові докази змішування населення на східній стороні Алтаю. Це означає, що контакт між європейськими та азіатськими народами стався до початку залізного віку, коли люди жили по обидва боки гір. Дослідження припускає, що азіатське населення прийняло скіфську культуру, технологічно і в соціальному відношенні більш просунуту, і це привело до демографічного сплеску, який став причиною їх експансії і контакту з європейцями.

Ця ідея підтримує нову гіпотезу про походження сучасного національного розмаїття Середньої Азії і дозволяє краще зрозуміти демографічні процеси, які мали місце тоді.

Заморожені могили скіфських воїнів

З 2005 по 2007 роки дослідники АУБ працювали спільно з французькими та монгольськими вченими в європейському проекті з розкопок скіфських могил в Алтайських горах Монголії. У ході трьох сезонів розкопок було викопано більш ніж двадцять могил. Багато з них були заморожені і містили муміфіковані людські останки воїнів, похованих разом з майном і кіньми. Вперше могили скіфських воїнів були виявлені в Монголії, тоді як всі раніше знайдені поховання були розташовані на західній стороні Алтаю.

Скіфи були індоєвропейським народом, який займався кочовим випасом і конярством. Скіфи перетнули євразійські степи від Каспійського моря, поки не досягли Алтайських гір у 2 і 7 століттях до н.е. Найбільше інформації про скіфів знаходиться в древніх текстах, написаних грецьким істориком Геродотом.

Зараз ви читаєте новину «Європейці і азіати змішувалися ще у бронзовому столітті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути