пʼятниця, 16 листопада 2012 18:27

Останки давнього гіганта знайшли в Італії

Автор: Фото: science.compulenta.ru
  Гомілкова кістка гіганта (угорі) в порівнянні з кісткою середнього римлянина 3 століття
Гомілкова кістка гіганта (угорі) в порівнянні з кісткою середнього римлянина 3 століття

Поблизу Рима виявили найдавніший на сьогодні скелет людини з ознаками гігантизму. Чоловік зростом 202 см повинен був здаватися своїм сучасникам із 3 століття справжнім велетнем, адже тоді середній зріст складав всього 167 см. Сьогодні найвищою людиною вважається нещасний з 251 см.

Гігантизм - штука рідкісна, трапляється приблизно з трьома на мільйон. Все починається в дитинстві, з неправильної роботи гіпофіза. У давнину, мабуть, було так само. Відомі лише два скелети (з Польщі і Єгипту) з можливим гігантизмом. Скелет з Риму - перший підтверджений випадок гігантизму в античності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ростовській області знайшли куряче яйце 14 століття

Останки були знайдені в 1991 році під час розкопок некрополя Фідени. Археологи звернули увагу на могилу надзвичайних розмірів, а потім і на очевидно дивні кістки. Через деякий час скелет потрапив до лабораторії Палеопатологія Сімони Міноцці в Пізанського університету (Італія). Учені виявили деформацію черепа, відповідну гіпофізарній пухлині, яка і призвела до неконтрольованого виробництва гормону росту. Непропорційно довгі кінцівки і свідчення більш тривалого періоду активного росту скелета теж говорять про гігантизм.

Рання смерть (людина прожила 16-20 років) натякає на ті ж обставини, бо гігантизм часто викликає серцево-судинні захворювання і проблеми з органами дихання, хоча в даному випадку причина смерті невідома.

У могилі римського велетня не було ніяких артефактів, в той же час вона нічим не відрізнялася від інших поховань. Значить, гіганта не вважали вигнанцем. Справді, римляни відчували жвавий інтерес до різної "потворності", так що горбані, карлики та інші могли зробити непогану кар'єру. Гігантизм, очевидно, дивував, але й тільки. Імператора Максиміна I Фракийця (правив у 235-238 роках) сучасники описували як "людину-гору", але вбили його зовсім не за це.

Результати дослідження опубліковані у виданні Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Зараз ви читаєте новину «Останки давнього гіганта знайшли в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути