четвер, 10 січня 2013 11:29

Біля наскельних малюнків в Узбекистані розташовані кургани і священні місця
9

Фото: Фото: 12news.uz

В Узбекистані виявлено більше 150 пам'яток з наскельними зображеннями в хронологічних рамках історії Узбекистану від мезоліту до пізнього середньовіччя. Більшість з цих пам'яток зосереджені в районі Ташкентського оазису, Ферганської долини, Західного Тянь-Шаню. У великій кількості петрогліфи зустрічаються в гірських районах Узбекистану. Вони виявлені у Південному Чаткале, Бельдерсае, а також по берегах Чаткала, Угама, Пскема, у верхів'ях річок Каракая-сая, в Ходжікента, в Нуратінского горах.

Недалеко від Ташкента, в околицях зон відпочинку Чимган і Бельдерсай, знаходиться пам'ятка доісторичної епохи - Бельдерсайські петрогліфи. У деяких джерелах вони згадуються, як Кумбельські петрогліфи. Ця наскельний живопис, розташована на висоті 2450 метрів, є одним з багатьох свідчень культури і побуту давньої людини, що жила на території Узбекистану й сусідніх держав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша столиця скіфів досі знаходиться під землею

Бельдерсайські петрогліфи знаходяться відносно недалеко від сучасної "цивілізації" - всього в 8 кілометрах від зони відпочинку Бельдерсай. Однак петрогліфи, розташовані в 4 кілометрах від базового табору, і мають різницю висоти з ним в 850-900 метрів, практично не досліджені, або їхні матеріали досі невідомі світові. Великим питанням залишається вік наскельного живопису на гребені Бельдерсайського схилу.

Велика висота, багаторічний вплив сонця влітку і снігу взимку, значно ускладнюють визначення їхнього віку. Імовірно, вік наскельних малюнків варіюється від 6 до 10 тисяч років, і належить до епохи неоліту. Бельдерсайські петрогліфи потребують вивчення та збереження, так само як й інші пам'ятники доісторичного періоду.

Одним з найвідоміших в Центральній Азії місць з наскельними зображеннями є урочище Сармиш-сай, розташоване на південному схилі Каратау, в 30-40 км на північний схід від м. Навої. Каратау - один з відрогів Нуратинських гір. На південь від хребта знаходиться Зарафшанська долина.

Вчені-археологи на сьогоднішній день виявили 15 груп петрогліфів розкиданих по території Сармиш-сая, які належать до різних періодів давньої та середньовічної історії народів Середньої Азії.

Розмір території сармишсайської "галереї" справді величезний - 20 квадратних км. на яких зберігся культурно-історичний комплекс пам'яток історії стародавнього світу та середньовіччя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи вивчають останки царів першої в світі кочової імперії

На сьогоднішній день в Сармиш-саї знайдено більше 10 тисяч петрогліфів. Це дуже велике і різноманітне зібрання наскельних зображень. Велика частина петрогліфів розташована в середній течії сая (річки). Неподалік від петрогліфів розташовані могильні кургани і священні місця.

Петрогліфи раннього залізного віку відрізняються характерним для кочових племен скіфського кола "звіриним" стилем. В основному тут зображені олені, архари, коні, верблюди. Зникають зображення биків-турів, зате з'являються характерні для кочівників зображення лука і стріл, а так само вершників і сцен полювання. На відміну від більш давніх малюнків, малюнки сако-скіфського періоду відрізняються меншими розмірами. До того ж вони виконані різними художниками, але при цьому майстри дуже точно і старанно передали образи тварин і людей.

Зараз ви читаєте новину «Біля наскельних малюнків в Узбекистані розташовані кургани і священні місця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути