четвер, 04 лютого 2010 11:27

У могилі часів Давнього Риму знайшли людину зі Східної Азії (ФОТО)

Автор: dailynews.mcmaster.ca
 

Археологи довели, що принаймні один мешканець Римської імперії мав східно-азійське походження. Вчені аналізували ДНК, виділену з кісток, які були виявлені в стародавньому похованні. Стаття дослідників надрукована в журналі Journal of Roman Archaeology. Її короткий зміст наведено в прес-релізі університету МакМастер.

Могила розташована на стародавньому римському кладовищі неподалік від поселення Ваньярі в південній частині Італії. Імовірно, поховання відноситься до першого або другого сторіччя нашої ери. У ті часи Ваньярі була провінцією Римської імперії і керувалася намісником. Дослідники змогли отримати з кісток мітохондріальну ДНК. На відміну від геномної ДНК вона знаходиться не в ядрі, а в клітинних органелах, які називають мітохондріями.

Мітохондріальна ДНК коротша за ядерну, тому краще переживає тривале зберігання в несприятливих умовах. Правда, вона містить набагато менше інформації, ніж ДНК з ядра. ДНК мітохондрій передається по материнській лінії. Аналізуючи її, вчені можуть визначити, звідки походили предки людини (мова йде тільки про предків-жінок).

Дослідження мітохондріальної ДНК показало, що предки знайденого в похованні мешканця Римської імперії були вихідцями із східної Азії. Вчені не можуть сказати, як давно вони потрапили на територію Італії.

До того ж, корінні римляни спалювали небіжчиків, у той час як більшість чужинців ховали їх в землі.

За підсумками ізотопного аналізу кисню в кістках дослідники зробили висновок, що покійний народився не в Ваньярі. Ізотопом називають "різновид" якого-небудь елемента, що відрізняється від інших масою ядра. У певній місцевості може переважати той чи інший ізотоп (наприклад, у воді). Відповідно, у тканинах рослин, які поглинають воду, буде переважати цей же ізотоп. У тканинах тварин і людей, які харчуються рослинами чи іншими тваринами, також буде спостерігатися "перевага" у бік одного з ізотопів.

В даний час історики дотримуються думки, що на початку нашої ери регулярних контактів між Римською імперією і жителями східної частини Євразії не було. Тому знахідки, подібні до поховання у Ваньярі, дуже цікавлять науковців.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У могилі часів Давнього Риму знайшли людину зі Східної Азії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути