вівторок, 19 січня 2010 11:36

На Корсиці знайшли невідоме древнє місто (ФОТО)

Французькі археологи вивчили древню історію великого корсиканського порту Пропріано, про яку до цього часу нічого не знали. Виявилося, що порт з"явився і процвітав на цьому місці на 1000 років раніше, ніж вважалося до цих пір.

У зв"язку з будівництвом нових будинків у містечку Пропріано на півдні Корсики французькі археологи з Національного інституту превентивної археології (IINRAP) провели на ділянці майбутньої забудови розкопки. Вони виявили кілька античних церков і некрополь.

Археологи знайшли залишки двох церков, які були побудовані на одному місці у різний час. Від більш пізньої церкви, датованої раннім Середньовіччям, збереглися стіни висотою більше одного метра. Розмір її нефа, подовженого з південно-східної сторони апсидою, становив 11 м на 5,6 м. Ця каплиця була побудована на руїнах античної церкви. Її датували VII століттям.

Більш стародавня будова виявилася значно більшою - 16 м в довжину і 8,5 м завширшки, а його стан здивував дослідників. Добре видно центральну частину церкви, вимощену каменем, основу вівтаря і бічну лаву, призначену для духовенства.

Подібне планування вже зустрічалася археологам в ранньохристиянській базиліці в містечку Маріана (недалеко від головного порту Корсики Бастії). Розміри храму в Пропріано і його планування свідчать, що тут могла розташовуватися резиденція єпископа.

На північ від церкви знаходився будинок священика, зруйнований внаслідок пожежі. Він з"єднаний з каплицею сходами, вбудованими у товщу стіни церкви. На схід від церков збереглися стіни і круглий будинок діаметром в 6,5 м. Судячи з усього, вони були побудовані ще раніше за першу церкву. Біля фундаменту цього будинку археологи знайшли візантійську пряжку від пояса, яка допомогла їм датувати споруду серединою VI століття.

Некрополь складається з 72 поховань. Найчастіше дорослих людей ховали в ямах, обкладених глиняними плитками, камінням або цеглою. А діти лежали в циліндричних амфорах африканського походження. Серед похоронного інвентарю археологи знайшли кілька скляних флаконів і монети, більшість з яких відносять до IV століття.

Церкви Пропріано були закинуті на початку Середньовіччя. Топоніміка не зберегла ніяких свідоцтв про релігійні споруди, які стояли тут.

На давній карті Птолемея, який жив у II столітті, або на карті Антоніо Маньяні, виконаної до 1536 року, немає ніяких вказівок на те, що тут раніше існувало велике поселення або порт.

Тільки після 1860 роки маленьке рибальське село указом Наполеона III перетворилася на велику комуну. Тоді вважалося, що Пропріано заснували генуезці близько 1640 року.

Нові археологічні знахідки стали справжньою сенсацією і пролили світло на абсолютно невідому історію міста. Судячи з усього, тут кілька століть (аж до IV століття не) Процвітав великий порт, занепад якого почався в середині V столітті в зв"язку з нападами германського племені вандалів.

Однак потім знову настав період недовгого відродження Пропріано - тут будували культові споруди, сюди з 484 року почали прибувати вигнані з Північної Африки єпископи.

У середині VI століття місто завоювали візантійці. У VIII-XI століттях місто постійно зазнавало нападів сарацинів, які, врешті-решт, призвели до руйнування та занепаду порту. Пропріано втратив своє значення і став маленьким поселенням рибалок, залежним від міста Фоццано.

Infox

Зараз ви читаєте новину «На Корсиці знайшли невідоме древнє місто (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути