середа, 27 січня 2010 17:16

Сім тисяч років тому люди вміли ампутовувати руки

Автор: фото з сайту inrap.fr
  Учені створили тривимірне комп’ютерне зображення відрізаної кінцівки людини, яка жила сім тисяч років тому. Стрілками вказано на місця, по яких давній хірург пройшовся крем’яним ”скальпелем”
Учені створили тривимірне комп’ютерне зображення відрізаної кінцівки людини, яка жила сім тисяч років тому. Стрілками вказано на місця, по яких давній хірург пройшовся крем’яним ”скальпелем”

П"ять поховань, яким по 7 тис. років, знайшли науковці в паризькому передмісті Бютьє-Біланкур. У найпросторішій могилі лежало тіло чоловіка, в якого не вистачало лівого передпліччя — руки нижче ліктя. Дослідивши обрубок кінцівки, учені дійшли висновку, що руку цьому воїнові ампутували після травми, отриманої при падінні, після битви чи в результаті нападу хижака. Скальпелем слугував ідеально загострений кремінь.

Ученим уже було відомо, що давні люди вміли робити трепанацію черепа. Натомість із таким давнім хірургічним відтином кінцівок зіткнулися вперше.

— Ідеться не про випадкову ампутацію, а про справжній медичний захід, — каже керівник дослідження Сесіль Бюке-Маркон. — Ми не можемо назвати тих, хто робив операцію, лікарями. Але в них точно були необхідні медичні знання.

Сліди рубцювання на ампутованій руці вказують, що пацієнт після операції вижив. Він навіть не втратив здатності рухати плечем.

— При обстеженні ми не знайшли жодної ознаки інфекції через ампутацію. Вона відбулася у відносно стерильних умовах. Ми не знаємо як, але давній "хірург" знав спосіб змусити людину лежати спокійно під час операції, — продовжує археолог.

Бюке-Маркон припускає, що використовували знеболювальні трави та галюциногенні відвари з дурману. Рану очищали шавлією.

Чоловік з ампутованою рукою помер у досить зрілому віці. Він зовсім беззубий, протягом життя страждав від артриту. Померлий займав привілейоване становище у своїй групі. Про це свідчить великий розмір могили, зброя при ньому, а також залишки ягняти.

Зараз ви читаєте новину «Сім тисяч років тому люди вміли ампутовувати руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути