четвер, 19 серпня 2021 01:13

Яким Афганістан бачили мандрівники 110 років тому - добірка фото
7

Опублікували світлини столиці Афганістану Кабула кінця ХІХ - початку ХХ ст.
Фото: "Хроніки прекрасної епохи"
У той час за контролем над афганськими правителями воювали Росія та Британія
Серед мешканців Кабулу найбільше було пуштунів та хазарейців

Опублікували світлини столиці Афганістану Кабула кінця ХІХ - початку ХХ ст.

У той час за контролем над афганськими правителями воювали Росія та Британія. Вони хотіли отримати прохід до Індії, повідомляють "Хроніки прекрасної епохи".

"Вулиця, якою нам довелося йти до міського базару, була вимощена камінням, і до честі афганців, досить справно підтримувалась. так що могла бути поставлена в приклад багатьом нашим губернським містам центра Росії. З боку вулиць росли шовковичні дерева та верби, які розпустили свої срібні листочки. Час від часу вулицями міста проїжджали афганські чиновники та офіцери, яких легко було відрізнити за багатим шитвом їхніх мундирів", - писав російський мандрівник Борис Тагеєв у книзі "По Афганістану" 1904 року.

У центрі тодішнього Кабулу розміщувався сад та палац еміра. У ньому були адміністративні установи та зал для народних зборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Македонці, скіфи, англійці, росіяни - хто і як боровся за Афганістан у минулому

"Що особливо вражало мене, так це велика кількість фабрик та заводів в Кабулі. Взагалі, було помітно, що фабричне виробництво зробило величезні кроки вперед. Поряд з багатьма дрібними майстернями траплялися й ситцеві фабрики, цілі склади шкіри тощо. Більшість кабульців розгулювали в європейських костюмах, не кажучи вже про військових. Деінде промайне англійський кеб з котримсь зі знатних афганців. Загалом Кабул справляє враження міста, що почало сприймати європейську цивілізацію", - пише Тагеєв.

На тлі виведення військ США з Афганістану таліби захопили декілька провінційних центрів і зрештою увійшли до столиці Кабулу. У Талібані заявили, що "війна в Афганістані закінчилася" і закликали міжнародне співтовариство до мирних відносин.

Щонайменше п'ятеро людей загинули в аеропорту Кабулу, коли сотні людей намагалися силою проникнути в літаки, що вилітали з афганської столиці.

Тисячі афганців та іноземних громадян утворили тисняву в аеропорту Кабула, коли намагалися втекти з країни після переходу влади до "Талібану", контроль над аеропортом взяли сили США.

З Афганістану українським літаком вивезли майже 80 осіб, зокрема 8 українців.

Зараз ви читаєте новину «Яким Афганістан бачили мандрівники 110 років тому - добірка фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути