понеділок, 16 серпня 2021 17:20

Таліби стріляють у тих, хто хоче втекти з Афганістану

Таліби стріляють у тих, хто хоче втекти з Афганістану
Таліби стріляють в людей, які хочуть потрапити в аеропорт / REUTERS

Таліби бродять по вулицях афганської столиці в непримітному одязі й стріляють у тих, хто хоче потрапити в аеропорт або пробує втекти з недавно захопленого міста.

Учитель англійської мови, що застряг в Кабулі, розповів про похмуру і безнадійну атмосферу, в якій опинилися люди. Про це пише Daily Star.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таліби чисельніші й сильніші, ніж будь-коли з 2001-го

Учитель працював зі своїм звичайним класом в неділю, коли дізнався про наближення талібів.

"Я бачив страх і розчарування в очах учнів, коли робили наші останні фото разом. Намагався заспокоїти їх. Те, як швидко все сталося, було для нас шоком. Ми не могли повірити, що протягом тижня весь Афганістан захоплений талібами на мотоциклах і вантажівках. Де армія? Де поліція? Люди побоюються за життя. Я замкнувся у своїй кімнаті. Ми всі намагаємося стежити за новинами і дивитися, що буде далі. Не хочу на вулицю. Там небезпечно. У талібів немає форми, тільки зброя. Вони стріляють у тих, хто хоче потрапити в аеропорт або втекти з їх міста. "Талібан" встановив блокпости на кожному розі. Ніхто не може вийти", - розповів чоловік.

У неділю, коли сили "Талібану" захопили столицю, тисячі наляканих жителів бігли в аеропорт в надії вибратися з країни. Але всі польоти припинені, лише західні країни евакуювали своїх громадян. Сам аеропорт вже закритий.

"Ходять чутки, що таліби примушують дівчаток виходити за них заміж, беручи в наложниці. Вони просять старшу з дівчат скласти список всіх від 12 років і передати їх своїм солдатам", - каже вчитель.

У понеділок, 16 серпня, офіційний представник "Талібану" зателефонував на BBC в прямому ефірі, щоб спробувати розвіяти побоювання міжнародного співтовариства щодо їх вторгнення в Афганістан. Він сказав, що ті, хто живе в Кабулі й Афганістані, не повинні боятися талібів, оскільки вони "хочуть мирної передачі влади".

В Афганістані ще перебувають 50 громадян України. Дипломати уточнюють, хто з них хоче евакуюватися, повідомив представник МЗС України Олег Ніколенко.

Зараз ви читаєте новину «Таліби стріляють у тих, хто хоче втекти з Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути