понеділок, 16 серпня 2021 16:04

Таліби чисельніші й сильніші, ніж будь-коли з 2001-го
5

Радикальне ісламістське угруповання "Талібан" оголосило про завершення війни в Афганістані. Бойовики захопили столицю Кабул, а президент Ашраф Гані втік. У понеділок, 16 серпня, в міжнародному аеропорту панував хаос і паніка - сотні афганців заповнили злітно-посадкову смугу. США та інші західні країни якомога швидше намагалися евакуювати своїх дипломатів і громадян.

Представник політичного крила "Талібану" сказав, що група не хоче жити в ізоляції, а тип і форма нової влади стануть зрозумілі найближчим часом. Лідери талібів повідомили, що бойовики з різних провінцій чекатимуть, поки підуть геть іноземні війська, перш ніж створювати нову структуру управління. Про це пише Al Jazeera.

Автор: Reuters
  Таліби біля аеропорту в Кабулі, звідки евакуювали західних громадян
Таліби біля аеропорту в Кабулі, звідки евакуювали західних громадян

Як американці домовилися з талібами

"Талібан" відсторонили від влади в Афганістані США і їх союзники за два місяці. Після терактів 11 вересня 2001 року, 7 жовтня американці висадилися, а вже до кінця грудня захопили країну. Метою Америки був розгром терористичної організації "Аль-Каїда", яка мала притулок в Афганістані й ліквідація її лідера Усами бін Ладена, вбитого в 2011-му. Виведення американських військ почалося ще при колишньому президенту Дональді Трампі, а нинішній Джо Байден оголосив, що до 20-ї річниці терактів 11 вересня вихід завершитися. Потім прискорив процес.

Таліби вступили у прямі переговори з США в 2018 році, а в лютому 2020 року сторони уклали мирну угоду в столиці Катару Досі. США зобов'язалися піти, а "Талібан" не нападати на американські сили. Інші обіцянки включали недопущення "Аль-Каїди" в Афганістан та інших радикальних сил і продовження національних мирних переговорів. Уже в наступному році таліби атакували афганські сили безпеки і мирних жителів. Тепер захопили країну за кілька місяців після виходу американців. Про це пише ВВС.

Таліби вступили у прямі переговори з США в 2018 році, а в лютому 2020 року сторони уклали мирну угоду в столиці Катару Досі. США зобов'язалися піти, а "Талібан" не нападати на американські сили. Інші обіцянки включали недопущення "Аль-Каїди" в Афганістан та інших радикальних сил і продовження національних мирних переговорів

Талібан, або "студенти" на мові пуштунів, з'явилися на початку 1990-х на півночі Пакистану після виведення радянських військ з Афганістану. Цей рух вперше виник в релігійних семінаріях, які переважно фінансувала Саудівська Аравія. Там проповідували жорстку форму сунітського ісламу. Пакистан не раз заперечував, що був архітектором "Талібану", але багато афганців отримали освіту в медресе, релігійних школах, в Пакистані. Пакистан також був однією з трьох країн, поряд з Саудівською Аравією і ОАЕ, які визнали талібів, коли ті були при владі в Афганістані в 1990-х.

Після приходу американців в 2001 році багато лідерів "Талібану" сховалися в пакистанському місті Кветта, звідки керували.

Автор: Reuters
  Таліби патрулюють Кабул
Таліби патрулюють Кабул

Попри постійне збільшення кількості іноземних військ, "Талібан" поступово відновився. Насильство спалахнуло до рівнів, небачених з 2001-го.

У 2015 році таліби захопили столицю афганської провінції Кундуз. Їх лідер мулла Мансур загинув в результаті удару американського безпілотника в травні 2016-го. Його замінив Мавлаві Хібатулла Ахундзаде, який досі контролює рух.

Автор: Getty Images
  Хайбатулла Ахундзаде командує талібами з 2016 року
Хайбатулла Ахундзаде командує талібами з 2016 року

За рік після укладення мирної угоди між США і "Талібаном" в лютому 2020 року таліби змінили тактику з атак в містах військових постів на на вбивства мирних жителів. Метою були журналісти, правозахисники, судді, жінки, що займають керівні посади.

За рік після укладення мирної угоди між США і "Талібаном" в лютому 2020 року таліби змінили тактику з атак в містах військових постів на на вбивства мирних жителів. Метою були журналісти, правозахисники, судді, жінки, що займають керівні посади

Тепер таліби чисельніші й сильніші, ніж будь-коли з моменту падіння в 2001-му. За оцінками НАТО, нараховують до 85 тис. бійців.

Таліби запевняють, що дадуть права жінкам, але дії говорять про зворотне

Таліби хочуть відновити шаріат в Афганістані. Коли вони правили в 1996-2001 роках, жінки не могли працювати, вчитися, їм доводилося закривати обличчя і виходити тільки в супроводі родичів-чоловіків. Чоловіки мали носити бороди. За крадіжки відрубували кінцівки. За інші злочини забивали на смерть камінням чи страчували іншим чином. Музика, телебачення, кіно були заборонені.

Таліби вже заявили, що покладуть край змішаному навчанню хлопчиків і дівчат, повернуть ісламське право, шаріат, на центральне місце в суспільстві. Під час переговорів зі США лідери талібів запевняли, що жінки матимуть рівні права, як написано в ісламі, включаючи можливість працювати і вчитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятеро померли, двоє випали з літака на льоту: сотні людей намагаються втекти з Кабула після захоплення "Талібаном"

На початку серпня бойовики увійшли в офіси банку в Кандагарі й наказали дев'яти жінкам-менеджерам піти й не повертатися на роботу. Пояснили, що ці робочі місця можуть зайняти родичі-чоловіки. Кваліфікація чоловіків не цікавила.

Батьки і діти - хто керує "Талібаном"

Таліби фінансуються з кількох джерел, включаючи торгівлю опіумом і наркотиками. У підконтрольних районах оподаткували ферми та інший бізнес. Також отримують гроші від прихильників в ісламських країнах.

Лідер Хайбатулла Ахундзаде зіграв важливу роль в об'єднанні талібів, коли ті розкололися під час боротьби за владу після вбивства попередника, і після того, як керівництво протягом років приховувало смерть засновника "Талібану" мулли Омара.

Його заступник і головний переговірник — мулла Абдул Гані Барадар. Він виріс в Кандагарі в родині талібів. В кінці 1970-х воював проти радянської окупації. Заснував "Талібан" разом з муллою Омаром на початку 1990-х після виведення радянських військ. Мулла Гані був заарештований в Пакистані в 2010-му і сидів у тюрмі доти, поки під тиском США не вийшов на свободу в 2018-му. Зараз очолює політичне крило "Талібану" і входить до переговорної групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Афганістані завершилася - представник "Талібану"

Розшукуваний ФБР військовий командир Сіраджуддіна Хаккані. Очолює терористичну групу, яка тривалий час вважалася однією з найнебезпечніших. Активно боровся з афганськими силами і силами НАТО під керівництвом США в Афганістані. Ця група відома тим, що використовувала терористів-смертників. Її звинувачували у вбивстві високих афганських чиновників і викраденні іноземців заради викупу.

Мулла Якуб, син засновника "Талібану" мулли Омара, керує військовими операціями. Його висували в лідери руху, але відмовився від керівництва через відсутність бойового досвіду і вік. Вважається, що йому десь за 30 років.

Погана міна при хорошій грі - як таліби вдають із себе цивілізованих

Чверть мільйона людей вже покинули домівки через ескалацію насильства в Афганістані. У тих районах, де таліби захопили владу, масово страчували людей, били жінок, закривали школи, підривали лікарні та інфраструктуру. Про це американській неурядовій організації NPR розповідає колишній посол Пакистану в США Хусейн Хаккані.

"Талібан" - терористи, і вони збираються підтримувати терористів. Не сумніваюся, що дадуть притулок таким терористичним організаціям як "Аль-Каїда", ІДІЛ і тероризму загалом", - заявив колишній міністр оборони США Леон Панетта.

Автор: Sky News
  Червоним означені території, які таліби контролювали 11 квітня і 15 серпня
Червоним означені території, які таліби контролювали 11 квітня і 15 серпня

Поширена думка, що пакистанська міжвідомча розвідка ISI сприяла зміцненню талібів до захоплення ними влади в Афганістані в 1996-му. Зокрема, пакистанські військові розглядали талібів як ідеологічних і релігійних однодумців, осередок проти свого традиційного суперника - Індії. Але довгий кордон Пакистану з Афганістаном приніс йому не менше проблем, ніж побратимів.

Пакистан розміщував десятки тисяч афганських біженців в прикордонних таборах, створюючи фінансове і політичне навантаження на уряд в Ісламабаді. "Талібан" в Афганістані надихнув пакистанський "Талібан". Хоча лідери двох груп розходяться в поглядах і не поділяють спільних цілей, якщо в Афганістані прийшли до влади таліби, це додасть сміливості пакистанським талібам.

Хоча жорстока тактика талібів на місцях в Афганістані мало змінилася з 1990-х, в останні тижні їх лідери зверталися до ЗМІ, щоб отримати союзників і вплив за кордоном. В останні місяці лідери талібів провели бурхливе міжнародне турне, відвідавши Іран, Росію і Китай.

Хоча жорстока тактика талібів на місцях в Афганістані мало змінилася з 1990-х, в останні тижні їх лідери зверталися до ЗМІ, щоб отримати союзників і вплив за кордоном. В останні місяці лідери талібів провели бурхливе міжнародне турне, відвідавши Іран, Росію і Китай

Китай пообіцяв великі інвестиції в енергетичні та інфраструктурні проекти, включаючи будівництво доріг в Афганістані, а також придивляється до величезних родовищ мінералів. Пекін може також визнати владу талібів.

Також таліби проводять кампанію з забезпечення легітимності в очах країн регіону і, можливо, країн Перської затоки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 60 країн вимагають евакуації людей з Афганістану

"Талібан" розглядає Китай як джерело міжнародної легітимності, потенційного економічного помічника, і важіль впливу на союзника Китаю Пакистан, який раніше допомагав талібам", - пише The Wall Street Journal.

Також таліби можуть підштовхнути Китай і Росію до зближення, оскільки ці країни прагнуть застрахуватися від потенційної нестабільності в регіоні Центральної Азії. Обидві країни стурбовані можливістю поширення біля своїх кордонів ісламістського екстремізму. Москва і Пекін провели спільні військові навчання.

"Талібан" нібито хоче покращити життя населення країни. Про це йдеться в опублікованому талібами відео.

Зараз ви читаєте новину «Таліби чисельніші й сильніші, ніж будь-коли з 2001-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути