середа, 27 травня 2015 12:35

Як відбудовували Бранденбурзькі ворота - ретро фото 1950-х років
12

Фото: foto-history.livejournal.com

Сьогодні вашій увазі пропонуємо дізнатися, як відновлювався один з найвідоміших символів Берліна - Бранденбурзькі ворота - після Другої світової війни.

Бранденбурзькі ворота - архітектурна пам'ятка в Берліні (Німеччина). Автор проекту Карл Готтард Ланґганс. Будівництво тривало протягом трьох років (1788–1791), висота становить 20 метрів. Це перша споруда міста в стилі німецького класицизму. Створена вона за зразком Пропілей афінського Акрополя. Увінчує ворота шестиметрова бронзова квадрига (скульптор - Іоганн Готфрид Шадоу), якою управляє богиня перемоги Вікторія.

У 1806 році Наполеон, завоювавши Берлін, наказав демонтувати квадригу і перевезти її до Парижа. Однак німці, після перемоги над французькими військами 1813 році, повернули статую на початкове місце.

В 1930-х роках крізь Бранденбурзькі ворота пролягав маршрут нацистських смолоскипних ходів.

Під час Другої Світової війни споруда була пошкоджена, а квадрига на ній повністю зруйнована. Відновлювали ворота аж до 1958 року.

Протягом 28 років (1961–1989) одразу за ними піднімалася Берлінська стіна, тому вихід до воріт для жителів як НДР (Німецької Демократичної Республіки), так і ФРН (Федеративної Республіки Німеччини) був закритий.

Після падіння стіни Бранденбурзькі ворота стали уособленням нового об'єднаного Берліна.

Зараз ви читаєте новину «Як відбудовували Бранденбурзькі ворота - ретро фото 1950-х років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути