вівторок, 28 серпня 2012 11:43

У Москві представили нагороди війни 1812 року
8

Директор музею ім. Пушкіна Ірина Антонова
Фото: Фото: ИТАР-ТАСС
Медальйон "Родомысл девятагонадесять века" роботи Федора Толстого
Відзнаку Військового ордена Святого Георгія для солдатів прусських союзників
Медаль на честь Олександра I з нагоди його п'ятдесятиріччя (1827)
Медаль Святої Елени

У Державному музеї образотворчих мистецтв ім. Пушкіна відкрилася виставка "Великі російські перемоги в медалі і гравюрі. До 200-річчя перемоги у Вітчизняній війні 1812 року".

Директор музею Ірина Антонова розповіла, що велику частину експонатів музей демонструє вперше. "Зібрання графіки та нумізматики - матеріали перших надходжень до музею під час його створення, - нагадала вона. - Ми показуємо більше 300 медалей і близько 40 гравюр, що охоплюють період з 19 до початку 20 століття". "На виставці ми також розповідаємо про окремих осіб: імператорів (Олександрі I, Наполеона Бонапарта), полководців (Кутузова, Багратіона); про мистецтво створення медалей; показуємо пам'ятні знаки, виконані наступними поколіннями", - сказала Антонова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ватерлоо знайшли останки солдата армії Наполеона

На огляд представлені експонати як з колекції музею Пушкіна, так і з Державного Історичного музею і бібліотеки МДУ. "У центрі уваги публіки, безсумнівно, виявиться унікальна реліквія із зібрання ДМОМ - платиновий медальйон імператриці Марії Федорівни. - Сказала кореспонденту ИТАР-ТАРС куратор виставки Юлія Краснобаєва. - Вінценосна особа сама вирізала штемпель для медальйона, що призначався як подарунок її синові Олександру I на 50-річчя".

Інший акцент на виставці зроблений на рідкісний експонат - солдатський знак відзнаки військового ордена Святого Георгія. У Росії всього дві подібних нагороди - друга зберігається в Державному Ермітажі. Особливої ??уваги заслуговує висока французька нагорода - Орден Почесного легіону, що датується 1804 роком.

Будуть представлені шість печаток героїв Вітчизняної війни 1812 року. Серед них - особисті печатки першого міністра внутрішніх справ Російської імперії Віктора Кочубея, полководця князя Петра Багратіона.

Експозиція побудована за хронологічним принципом. Окрема вітрина присвячена подіям 1796-1811 років. Представлені в ній мініатюрні твори ілюструють картину того часу.

"Велика частина медалей на виставці відноситься до двох серій: французької, зробленої на паризькому монетному дворі і російської (її створив відомий медальєр Федір Толстой)/", - сказала куратор огляду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси та французи спільно шукатимуть скарб Наполеона

Інша вітрина оповідає про події 1812 року. Експонати розкажуть відвідувачам як створювалося народне ополчення, проілюструють хід Бородінської битви, залишення Москви, бої при Малоярославці, Березині, відступ французької армії і багато інших подій. Увага публіки, безсумнівно, привернуть медалі, присвячені закордонним походам російської армії: від першого кроку Олександра I за межі Росії до вступу в Париж, Віденського конгресу, "ста днів" Наполеона і виводу союзних військ з Франції в 1818 році.

"Треба відзначити, що на початку 20 століття столітній ювілей перемоги у Вітчизняній війні 1812 року також широко відзначався, - сказала Краснобаєва. - Тому окрема вітрина присвячена і цій даті".

Особливу увагу організатори огляду приділяють мистецтву інвенції французької та російської медалей тієї епохи. В окремій вітрині виставлені античні монети, прототипи для створення зворотного боків наполеонівських медалей.

Зараз ви читаєте новину «У Москві представили нагороди війни 1812 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути