пʼятниця, 08 червня 2012 17:31

Білоруси та французи спільно шукатимуть скарб Наполеона

Білоруси та французи спільно шукатимуть скарб Наполеона
"Наполеон Бонапарт, король Італії", А. Аппіані, 1805. Фото: dpholding.ru

Про готовність вже у вересні приступити до археологічних розкопок в районі річки Березина заявив вчора кандидат історичних наук, доцент кафедри слов'янської історії та методології історичної науки Мінського державного педуніверситету Ігор Груцо.

Вишукування, присвячені війні 1812 року, втечі французької армії і загубленого в той час кладу Наполеона, ляжуть на плечі спільної білорусько-французької експедиції.

Клад Наполеона, який ось вже 200 років не дає спокою любителям пригод, чорним археологам і науковим діячам, продовжує надихати громадськість на подальші пошуки захованих скарбів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герцог Рішельє перетворив Одесу із села на місто

Мета нової експедиції - знайти місце переправи французької армії через річку Березина, а також місця масових поховань, що може не тільки прояснити питання про місцезнаходження скарбу, але й відкрити нові сторінки історії.

Слово "Березина" для французів досі залишається синонімом катастрофи, трагедії і поразки, оскільки саме на цій білоруської річці в листопаді 1812 року загинуло близько 36 тисяч солдатів армії Наполеона, яка намагалася врятуватися від російських військ, які наступали.

Що стосується скарбу Наполеона, то мова йде про декілька десятків тонн (за деякими джерелами до 80) золотих і срібних злитків, скарби Московського Кремля, церковне начиння, ікони і коштовності.

Зараз ви читаєте новину «Білоруси та французи спільно шукатимуть скарб Наполеона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути